latinica  ћирилица
17/09/2018 |  10:20 ⇒ 10:23 | Аутор: СРНА

Коме се замјерио Трамп?

Амерички предсједник Доналд Трамп замјерио се "дубокој држави", односно неприкосновеним ауторитетима у САД, попут "Форда", "Мајкрософта" или моћног клана Клинтонових, који су против њега покренули медијску машинерију.
Доналд Трамп (Фото: https://twitter.com) -
Доналд Трамп (Фото: https://twitter.com)

Када је најавио да ће увести таксе од 40 одсто на "Фордова" возила која се производе у Мексику, у жељи да врати производњу у САД, моћ овог гиганта америчке ауто-индустрије окренула се против Трампа, наводе политички аналитичари.

Покретање америчко-кинеског трговинског рата, који је Трамп најавио још у предизборној кампањи, погодио је власнике компанија из САД које у Кини проналазе много јефтинију радну снагу.

Улазак миграната у земљу Трамп је означио као штетан, првенствено због јефтине радне снаге из Азије, којом компаније замјењују америчке раднике.

"Мајкрософт", "Ај-Би-Ем" и друге велике компаније одмах су кренуле на Трампа, а све је увијено у причу о људским правима и Трамповом "расизму".

Значајно је било и то што Трамп у предизборној кампањи није хтио да узима средства донатора за које је тврдио да су оштетили америчку економију, па је тако одбио новац браће Кох.

Трамп се посебно супротставио моћном бившем лидеру САД Билу Клинтону и његовој амбициозној супрузи Хилари, која је каријеру подредила побједи у трци за Бијелу кућу.

У низу наступа и директним дуелима Трамп је Клинтонову отворено оптужио да је дио банкарског лобија, који жели да зарад профита уништи суверенитет САД.

Он је тако постао отпадник у америчкој политици, која је деценијама имала правила игре.

Та "дубока држава", састављена од банкарске, профитерске и војне елите одређивала је не само правила игре, већ је често бирала или утицала на избор кандидата за Бијелу кућу и Конгрес у Демократској и Републиканској странци.

Многи нису озбиљно схватили Доналда Трампа када је изјавио:

"Наш покрет се завршава када замијенимо покварену и корумпирану политичку елиту новом владом коју ће контролисати народ".

Моћна америчка елита, под чијом конторлом су глобални медији, одмах је претворила Трампа у изопштену и непожељну особу, а његову побједу на изборима дочекала као опасност за своје позиције.

Свака Трампова слабост претворена је у аферу, од веза са разним женама до оптужби за малтретирање сарадника, као и тврдње да је "руски човјек", мада ниједна парламентарна комисија није пронашла доказ за то.

Највеће америчке новине и портали објављују насловне стране на којима је Трамп оптужен да представља велику опасност по САД и свијет, а неки иду дотле да цртају главу која личи на Трампову како вири из раке /"Њујоркер"/.

Рат Трампа и "дубоке државе" траје, а највећи пораз моћне америчке елите огледа се у томе што није успјела да покрене импичмент /смјену/ америчког предсједника, иако су медијски и политички напади на Трампа свакодневни.