latinica  ћирилица
17/09/2018 |  10:29 | Аутор: СРНА

Држављанство Русије у 2018. години добило 126.000 људи

Више од 126.000 људи добило је држављанство Русије од почетка године, изјавила је шеф Генералне администрације за питања миграције у руском Министарству унутрашњих послова Олга Кирилова.
Пасош - Фото: илустрација
ПасошФото: илустрација

Она је рекла да статистички подаци Министарства показују да је у првој половини ове године руско држављанство добило око 126.500 људи, док је у прошле године тај број износио 125.200.

Кирилова је истакла да су држављанство Русије углавном добили становници бивших совјетских република – Украјине, Казахстана и Узбекистана.

"То је разумљиво, со обзиром на удаљеност територија, заједничку историју, непостојање језичке баријере и сличан менталитет", објаснила је Кирилова.

Кирилова је напоменула да се број људи који су држављанство добили захваљујући томе што им је руски матерњи језик повећан четири пута и да сада износи 15.500 људи, док је прошле године тај број износио око четири хиљаде, јавио је ТАСС.

Она је нагласила да се значајно порастао број људи који се Русију сели у оквиру програма о добровољном пресељењу Руса који живе у иностранству и да тај број у првој половини године износи 61.000.

Кирилова је додала да у програму учествују углавном држављани Казахстана, Украјине, Јерменије, Таџикистана, Молдавије, Узбекистана, Азербејџана и Киргизије, као и Руси у Њемачкој, Израелу и балтичким земљама.