latinica  ћирилица
17/09/2018 |  11:40 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Кинези преузимају РТБ Бор за 1,460 милијарди долара

У Пекингу је данас потписан уговор између Владе Србије, Рударско-топионичарског басена Бор и компаније Зиђин о преузимању овог басена, инвестицији вриједној 1,460 милијарди долара.
РТБ Бор -
РТБ Бор

- Данас је велики и важан дан за грађане Србије. Пет великих уговора смо потписали у Кини. Уговор о преузимању РТБ Бор, инвестиција од 1,460 милијарду долара. Толико ће доћи у Бор у наредних шест година - рекао је министар финансија Синиша Мали новинарима.

Уговор о стратешком партнерству између Владе Србије и РТБ-а Бор и компаније Зиђин, је у име Владе Србије потписао министар енергетике и рударства Александар Антић.

Мали је потписао и Меморандум о разумијевању између Владе Србије и компаније Шиђаџуанг Џиј и Меморандум о разумијевању између Србије и Шандонг провинцијске транспортне групације.

Мали је потписао и Протокол о реализацији Меморандума о разумијевању Србије и компаније Ланџоу Гуантунг, као и уговор о набавци опреме, радова и услуга за реализацију капиталног пројекта видео надзора у саобраћају између Србије и кинеске компаније Хуавеј.

Он је навео да је претходно потписани уговор са компанијом Шандонг Линглонг за градњу нове фабрике гума у Зрењанину, инвестиција вриједна скоро милијарду долара.

Мали је рекао да је потписао и уговор са кооперантом те фирме, која исто долази у Зрењанин, као и још један уговор са компанијом која намјерава да производи цинк оксид у Зрењанину, што је инвестиција вриједна око 80 милион евра, која ће отворити 280 радних мјеста у том граду.

Он је најавио да ће сутра са кинеском компанијом ЦРБЦ бити потписан важан уговор у вези са изградњом индустријског парка у Борчи, који ће се простирати на површини од преко 300 хектара.

Мали је истакао да ће овај индустријски парк потпуно промијенити перспективу Србије.

- Велики број кинеских компанија доноси одлуку да долази и инвестира у Европу. Овим парком, који ће бити први те врсте у Европи, долазиће у Србију. Имаћете десетине нових компанија што су хиљаде нових радних мјеста - објаснио је Мали.