latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:08 | Аутор: СРНА

Којић: Уврстити приједлог о понављању поступка због лажног свједочења

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић позвао је посланике у Представничком дому парламента БиХ да данас не разматрају измјене Закона о кривичном поступку БиХ, док не буде уврштен приједлог овог центра који се односи на понављање поступка у правоснажним предметима, због лажног свједочења.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је прецизрао да је ријеч о приједлогу да лице које је дало лажни исказ, а на основу којег је утврђена наводна одговорност осуђеног, може дати изјаву о признању лажног исказа која ће бити овјерена код надлежног органа и може послужити као довољан доказ да поступак буде поновљен.

- Имамо случајеве гдје лица признају да су дала исказ под притиском тужиоца и да су свјесни да су недужног човјека послали у затвор, али нису спремни да кривично одговарају - рекао је Којић за Срну.

Он је напоменуо да садашње законско рјешење подразумијева да до понављања поступка може доћи искључиво утврђивањем кривичне одговорности лица која су давала лажни исказ.

- То подразумијева да лица морају кривично одговарати да би дошло до понављања поступка, што до сада у правосудном систему БиХ још није био случај и управо је свјесно дато такво рјешење јер нико против себе неће покренути кривични поступак - рекао је Којић.

Нажалост, каже Којић, имајући у виду какво је правосуђе у БиХ и какве је пресуде доносило у вези са ратним злочинима, постоји много правоснажних пресуда у којима су одређена лица осуђена због давања лажног исказа свједока, иако немају никаве везе са тим дешавањима.

Он сматра да данас не би требало да буду разматране измјене Закона о кривичном поступку БиХ, док не буде уврштен приједлог Републичког центра који је усмјерен на успостављање владавине права, правичности и једнакости грађана пред законом.

Којић је подсјетио да је овај приједлог послат још у јуну на основу закључака Народне скупштине Републике Српске.

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требало би данас на хитној сједници да разматрају измјене Закона о кривичном поступку БиХ, по хитном законодавном поступку.