latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:09 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

У Скупштини Дистрикта ускоро расправа о капиталним пројектима

За капиталне пројекте Дистрикта Брчко ове године из буџета је издвојено 35 милиона марака.

Коалиционе странке нису задовољне издвајањима и сматрају да су мала. Разлоге виде у систему одлучивања, јер посланици нису довољно едуковани и често гласају за пројекте који немају ријешене имовинско- правне односе.

Све ово кочи развој Дистрикта.

Од 34, 7 милиона марака у буџету у овој години за капиталне пројекте током шест мејсеци у Брчком је утрошено свега 200 хиљада, што је нешто више од пола процента.

Средства су блокирана,јер је до краја грађевинске сезоне остало свега два мјесеца.

- Ако имамо у виду да нису потрошена ни средства планирана буџетом капиталних потреба за 2016. и 2017, јасно је да се овдје морају тражити рјешења, изнаћи могућности за ангажовање средстава, по основу капиталних потреба, каже Невреса икотић, из Трезора Дистрикта Брчко.

Тренутно је на чекању око 500 пројеката само у Комуналном одејљењу, углавном због неријешених имовинских односа.

Већину тих пројеката предложили су посланици који не познају области о којима дизањем руке одлучују. Брчко је, кажу њихове колеге, талац таквог аматеризма, због којег испаштају сами грађани.

- Не постоје никаква стратешка документа, не постоји одређени програм реализације капиталних пројеката, него се то препушта послнаицима који, уз сво уважавање, нису најчешће стручни за одређена питања . И онда посланици предлажу а власт усваја такве пројекте, без претходних анализа, без пројектне документације, додје посланик у Скупштини Дистрикта, Есад Атић.

Осим аматеризма у скупштинским клупама средства су заробљена и због редовног кашњења усвајања буџета, проблем је и у превазиђеној организацији јавне управе, али и у лошем раду органа управе и сарадњи владиних одјељења.

- Већ од ктобра мјесеца почећемо разговарати да се убудуће у буџету предлажу само они пројекти за које су ријешени имовинско- правни односи и урађена пројектно- техничка документација, наглашава Синиша Голић, посланик у Скупштини Дистрикта.

У Скупштини скоро једногласна опомена да овако више не може.

Умјесто да се развија јер има огромна средства, Дистрикт заостаје у односу на средине које имају много мања издвајања из буџета за инвестициона улагања.

О свему овоме почетком јесени очекује се бурна расправа у Скупштини Дистрикта Брчко.