latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:25 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Сутра у Козарској Дубици 23 године од одбране западних граница

Сутра ће у Козарској Дубици бити обиљежене 23 године од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије.

У 11.00 часова код спомен-крста у Козарској Дубици, биће служен парастос и положени вијенци и приређен пригодан умјетнички програм.

На подручју Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији убијена су 104 лица, од којих 54 цивила. Материјална штета процјењује се на 180 милиона КМ.

- Сутра ћемо обиљежити показати велику захвалност и неизмјерно поштовање према свим људима који су страдали за стварање Републике Српске, а посебно према онима који су страдали на потезу Нови Град-Градишка. Они су, уз један херојски чин који је изискивао велике жртве, одбранили западне границе Српске и спасили тај дио Републике - рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Савановић је подсјетио да је у току трајања офанзиве Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ на југозападни дио Српске, Хрватска напала и западни дио Републике Српске на простору од Новог Града до Градишке с намјером да се окупира територија до Бањалуке и створе услови да се дејства продуже до ријеке Дрине.

- Ово је била реализација плана да Срба западно од Дрине не смије да буде - истакао је Савановић и закључио да српски народ у Републици Српској мора бити јединствен и опрезан, а Српска стабилна и економски јака да се овако нешто никада не понови.