latinica  ћирилица
18/09/2018 |  10:52 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Вукмирица: Санкције Шпирићу - антидемократске

Санкције које су САД увеле посланику СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Николи Шпирићу су својеврсна пресуда без суђења, а та одлука је антидемократска и антиамеричка, изјавио је данас Срни професор Економског факултета Универзитета у Бањалуци Вујо Вукмирица.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Вукмирица је истакао да је изненађен одлуком америчке администрације да уведе санкције Шпирићу, који је и професор на бањалучком Економском факултету.

"Шпирић је частан и поштен човјек. Увођење санкција је својеврсна пресуда без суђења и овај случај ми више личи на личне обрачуне него на озбиљну државну политику такве државе као што је Америка. Штавише, то се не може оправдати ни словом `д` од представљања америчке демократије. Одлука је утолико антидемократска и антиамеричка јер се односи и на Шпирићеву породицу, односно дјецу", истакао је Вукмирица.

Он је додао да одлука Стејт департмента истовремено представља директно мијешање САД у предизборну кампању која је у току у БиХ.

"Годинама се у САД води велика кампања против предсједника /Доналда/ Трампа због наводног руског мијешања у америчке изборе и њихову подршку Трампу", рекао је Вукмирица.

Он је изразио надање да ће врло брзо санкције Шпирићу и члановима његове породице бити повучене.

"На тај начин ће бити потврђене вриједности америчке демократије, а не њено претварање у гому и карикатуру", закључио је Вукмировић.

САД су 10. септембра увеле санкције Шпирићу, а из Стејт департмента је тада саопштено да је та одлука донесена због његове умијешаности у корупцију.