latinica  ћирилица
18/09/2018 |  10:57 | Аутор: ТАНЈУГ

"Флоренс" однијела 32 живота, упозорење и на нове поплаве

Олуја "Флоренс", иако ослабљена, и даље изазива огромну штету у америчким савезним државама Јужној и Сјеверној Каролини, док се креће уз америчку источну обалу, ка Вирџинији и Новој Енглеској. Број жртава порастао је на најмање 32, од којих је 25 погинуло у Северној Каролини.
Ураган Флоренс - Фото: B92
Ураган ФлоренсФото: B92

Метеоролози истичу да због историјског раста нивоа река, најгоре тек предстоји и упозоравају на бујичне поплаве, клизишта и изливање ријека наредних неколико дана.

У међувремену, "Флоренс" је ослабила у циклон који ипак са собом носи обилне падавине и снажне вјетрове, преноси АП.

Гувернер Северне Каролине Рој Купер рекао је да је "историјска олуја" и даље опасна, због великог раста нивоа ријека.

"Појединим подручјима тек предстоје најгоре поплаве. Ово је огромна катастрофа за нашу савезну државу", рекао је данас Купер на конференцији за новинаре.

"Флоренс" избацује велике количине кише на дијелове југоистока Сједињених Држава, док се споро креће ка средњем Атлантику.

У појединим дијеловима Сјеверне Каролине пало је и до метар и по кише, док је пола метра падавина регистровано у широј области.

Метеоролози очекују да ће пасти додатних пет до 12 центиметара кише док се олуја буде помијерала из двије Каролине ка јужном дијелу Нове Енглеске у наредним данима, наводи Глас Америке.

Сва та киша чини да ријеке и потоци надолазе и стварају оно што је Национални центар за урагане назвао "продуженим значајним поплављивањем ријека".

Око 1.200 путева је непроходно, а више од 500.000 домова и даље је без електричне енергије.

Један од најтеже погођених градова у Сјеверној Каролини био је Њу Берн, град на обалама ријеке недалеко од океана. Градоначелник Дана Аутлов рекао је да у граду, погођеном са три метра великим таласом у врхунцу олује у петак, има 4.200 оштећених кућа.

Широм Сјеверне Каролине, 14.000 људи је у склоништима, док је спасено око 900 особа.

Бијела кућа саопштила је да ће предсједник Доналд Трамп посетити регион погођен поплавом у наредним данима, али тек када се увјери да његов долазак неће омести посао спасилаца и напоре на обнови.