latinica  ћирилица
18/09/2018 |  15:42 ⇒ 22:54 | Аутор: СРНА

"Добровољачка":  Кривична пријава због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ

Адвокат Милан Романић поднио је данас Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима оштећених за обустављање истраге у случају "Добровољачка".
Добровољачка - Фото: РТРС
ДобровољачкаФото: РТРС

Романић, који је пуномоћник Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, војника ЈНА убијеног 3. маја 1992. године у нападу на војну колону у сарајевској Добровољачкој улици, те Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, поручника ЈНА убијеног 2. маја исте године у Сарајеву на Скендерији, поднио је кривичну пријаву и против Адиса Нуспахића, Бехаије Крњића и још 27 тужилаца Тужилаштва БиХ.

Томовићева и Гвозденовићева преко свог пуномоћника предлажу да Тужилаштво БиХ одмах након пријема ове кривичне пријаве одреди стварно и мјесно надлежно тужилаштво коме ће она бити достављена, те да оно провјери наводе из пријаве, отвори истрагу против Тадићеве и свих тужилаца чији је задатак био да раде на предмету "Добровољачка".

Након спроведене истраге, оштећени предлажу да окривљени буду оптужени за кривично дјело и кажњени.

У пријави се наводи да је одлуком Уставног суда БиХ од 17. јануара утврђена повреда права о забрани подвргавања нехуманом поступку, према Уставу БиХ, као и Европске конвенције за заштиту основних права и људских слобода.

Истом одлуком, Тужилаштву БиХ је наложено да без одгађања предузме мјере с циљем одлучивања о притужбама апеланата Богдане Томовић и Гордане Гвозденовић против наредбе о обустављању истраге Тужилаштва БиХ у овом предмету.

Тужилаштву БиХ је наложено и да у року од три мјесеца од дана доставе ове одлуке обавијести Уставни суд БиХ о предузетим мјерама с циљем њеног извршења.

Романић наводи да му је одлука Уставног суда достављена 2. фебруара у Бањалуци, те да претпоставља да ју је Тужилаштво добило дан раније, односно прије осам мјесеци и 18 дана.

Томовићева и Гвозденовића, као ни њихов пуномоћник, немају никаква сазнања да ли је Тужилаштво БиХ поступило по одлуци Уставног суда, односно да је без даљих одгађања предузело мјере с циљем одлучивања о притужбама апеланата против наредбе о обустављању истраге у предмету "Добровољачка улица".

Апеланти и њихов пуномоћник, такође, немају никакве информације да ли је Тужилаштво БиХ у року од три мјесеца од дана достављања одлуке обавијестило Уставни суд БиХ о предузетим мјерама.

Романић наводи да је 17. септембра добио неслужбени податак да ни у Уставном суду немају сазнања да је Тужилаштво БиХ предузело икакве мјере с циљем извршења њихове одлуке.

Због свега наведеног, апеланти сматрају да су се у радњама одговорних у Тужилаштву БиХ остварила сва обиљежја неизвршења одлуке Уставног суда БиХ, за шта је предвиђена казна затвора од шест мјесеци до пет година.

Припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године.

Тада су убијена 42 лица, а у Тужилаштву БиХ су обуставили истрагу уз образложење да је колона ЈНА, која се мирно повлачила из касарне у Лукавици, била легитиман војни циљ.

Истрагу против неколико лица, укључујући члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића и генерала такозване Армије БиХ Јована Дивјака, обуставио је међународни тужилац Џуд Романо и то само неколико дана прије него што ће напустити БиХ.

Романо је тада, осим против Ганића и Дивјака, обуставио истрагу и против Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Бећировића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.