latinica  ћирилица
21/09/2018 |  09:17 | Аутор: СРНА

Могућ велики раст глобалне количине смећа

Количина смећа широм свијета могла би да порасте за 70 одсто до 2050. године са напредовањем урбанизације и повећањем броја људи, саопштила је Свјетска банка.
Смеће (Фото: blueocean.net) -
Смеће (Фото: blueocean.net)

Највеће повећање количине отпада генерисаће подручја јужне Азије и подсахарске Африке, наводи се у извјештају.

Државе би могле да извуку економску корист и бенефите по околину бољим сакупљањем, рециклирањем и одлагањем смећа, наводи Свјетска бнака.

Стручњаци су израчунали да се трећина отпада у свијету баца без икакве прераде.

"Заиста је потребно да обратимо пажњу на јужну Азију и подсахарску Африку до 2050. године. Количина смећа у јужној Азији ће се удвостручити, а у подсахарској Африци утростручити", изјавила је Силпа Каза, специјалиста Свјетске банке за урбани развој.

Каза, главни аутор извјештаја, додала је да би могло бити озбиљних посљедица по здравље, продуктивност, околину и средства за живот уколико се не предузме акција.

Процјењује се да ће људи до 2050. године стварати 3,4 милијарди тона смећа годишње, док га је током 2016. године створено двије милијарде тона.

Земље чији грађани имају високе приходе производе трећину свјетског отпада, иако чине само 16 одсто свјетске популације, док четвртина долази из источне Азије и пацифичких региона, пише у извјештају.

Више од 90 одсто смећа отворено се баца без прераде у земљама са нижим приходима, које не располажу постројењима за обраду.

Овакав однос према отпаду утиче и на климатске промјене, са удјелом од пет процената у угљеничним емисијама.