latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:23 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Лавров се састао са члановима Предсједништва БиХ и министром Црнатком (ФОТО)

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у посјети је БиХ, гдје је прво одржао састанак са члановима Предсједништва БиХ у Сарајеву.

Састанку у згради Предсједништва присуствовали су предсједавајући Предсједништва Бакир Изетбеговић, те чланови Младен Иванић и Драган Човић.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров на данашњем састанку у Сарајеву са члановима Предсједништва БиХ заложио се за досљедно спровођење Дејтонског мировног споразума, за цјеловитост БиХ, али се противи демонизацији Републике Српске, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

"Кључна порука Русије је да је веома заинтересована да помогне у БиХ, гдје год ми мислимо да они могу да помогну", рекао је Иванић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он каже да Руси немају намјеру да се намећу, али да су врло јасно показали жељу да помогну, те понудили и мултилатералне и билатералне састанке, и веома су отворени за економску сарадњу.

Лавров се након тога у Сарајеву састао и са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком.

Лавров је изјавио да Русија на предстојећим Општим изборима у БиХ има своје фаворите, а да су то они који су фаворити грађана БиХ.

"Ми никада никоме не препоручујемо за кога да гласа када је ријеч о изборима у другим земљама. Ми ћемо опет поштовати избор грађана и увијек ћемо радити са онима којима држављани БиХ дају своје повјерење", истакао је он.

Црнадак је истакао да постоји снажна подршка Русије Дејтонском мировном споразуму, потреби унутрашњих договора и уважавању улоге и надлежности Републике Српске и Федерације БиХ, што представља континуиран допринос стабилности у БиХ.

Црнадак је, након састанка са руским министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим, изразио захвалност Русији што има принципијелан став када је ријеч о односима у БиХ.

"Ми то изузетно цијенимо", рекао је Црнадак.

Министар спољних послова Руске Федерације допутовао је касно ноћас у званичну посјету БиХ у оквиру које ће боравити у Сарајеву и Бањалуци, а на сарајевском аеродрому су га дочекали руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов и људи из кабинета министра иностраних послова БиХ.

Лавров ће у поподневним часовима допутовати у Бањалуку, гдје ће разговарати са званичницима Републике Српске и посјетити локацију гдје је положен камен темељац за изградњу српско-руског храма и духовно-културног центра.