latinica  ћирилица
24/09/2018 |  07:53 ⇒ 08:07 | Аутор: СРНА

Кина: Америчко "трговинско малтретирање"

Кина је оптужила Америку за "трговинско малтретирање" и застрашивање других земаља наметањем мјера као што су царине, јавила је данас агенција Синхуа, неколико сати након што су двије стране међусобно увеле најновији пакет тарифа.
Новац (Фото: Flickr/ 401(K) 2012) -
Новац (Фото: Flickr/ 401(K) 2012)

Позивајући се на Бијелу књигу о билатералном трговинском спору, који је објавио Државни савјет Кине, агенција јавља да је Кина покушала да ријеши ово питање у циљу интереса обје стране, али да нова америчка администрација "сама себи противријечи и стално изазива Кину".

"САД су почеле без имало стида да проповиједају унилатерализам, протекционизам и економску хегемонију, као и да износе лажне оптужбе против одређених земаља и региона, посебно Кине", наводи се у документу, пренио је "Спутњик".

Исти извор наводи да САД прибјегавају застрашивању путем економских мјера, као што је увођење царина, те да покушавају овим притиском да наметну своју вољу Пекингу.

Вашингтон је увео тарифе на кинеску робу у вриједности од 200 милијарди долара, док је Пекинг одговорио тарифама у вриједности од 60 милијарди долара.