latinica  ћирилица
24/09/2018 |  12:24 ⇒ 23:00 | Аутор: СРНА

Ћулум: Све безбједносне институције морају подићи степен опреза због миграната

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је данас Срни да све безбједносне институције у БиХ морају подићи степен опреза и безбједносне мјере на виши ниво након што су код миграната у Сарајеву пронађени оружје и муниција.
Дарко Ћулум - Фото: РТРС
Дарко ЋулумФото: РТРС

"Чињеница да је код миграната пронађено оружје говори о комплетној ситуацији када је ријеч о мигрантској кризи", рекао је Ћулум.

Он је подсјетио да је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске дуже од годину упозоравало да постоји ризик и опасност од миграната који долазе у БиХ и да је то сада сасвим сигурно.

"Више од 90 одсто њих немају лична документа, долазе овдје и изражавају намјеру за тражење азила, а у стварности мање од десет одсто их подноси захтјев за азил. Поставља се питање из којих разлога долазе, каква је њихова намјера и ко су та лица. Сигурно је да међу њима има лица која су се борила на страним ратиштима из Сирије и других земаља Далеког истока", рекао је Ћулум.

Према његовим ријечима, МУП Српске је до данас пронашао 3.125 миграната и предао их Граничној полицији и Служби за послове са странцима БиХ.

Полиција Кантона Сарајево ухапсила је два мигранта из Сирије и Алжира, а увиђајем на више локација пронашла је већу количину наоружања.

Портпарол МУП-а Кантона Сарајево Сувада Кулдија потврдила је Срни да је полиција у Улици Франца Лехара покушала да легитимише два лица, која су покушала побјећи, али су ухапшена.