latinica  ћирилица
25/09/2018 |  12:46 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Српска има потенцијал да омогући фер и коректне изборе (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Република Српска има потенцијал да путем својих институција омогући фер и коректне изборе и да вјерује да су спекулације да избори неће бити одржани или да ће бити поништени.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

На питање да ли страхује да би неко можда могао да случај "Драгичевић" злоупотријеби на изборни дан или да се због кршења изборне тишине пониште избори у Бањалуци, Додик је рекао за "Спутњик" да је очигледно да власт не прави ту спекулацију.

"Чујемо и ми свашта. Чујемо за покушај да се шестог неко окупи. Па има верзија кад дођу транспортна возила која превозе гласачке листиће да се неко нападне, па да се каже да тако не може. Они неће да разумију да не спроводи изборе власт у Српској, већ Централна изборна комисија БиХ", рекао је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да онај ко каже да избори неће бити одржани, вјероватно крије сазнање да Додик добија те изборе.

"А опет не видим логику, јер мораће да се настави да се даље ради, а ако се не одрже избори, ми остајемо овде на власти, а они хоће да нас скину с власти. Доста је нелогичних ствари, али верујем да је све на нивоу спекулација, осим једног - ми имамо потенцијал да путем наших институција омогућимо фер и коректне изборе", рекао је Додик.

На питање на чему ће бити акценат ако побиједи на изборима за српског члана Предсједништва БиХ Додик је рекао да ће то бити поштовање Устава и Дејтонског споразума, слово по слово.

Говорећи о спекулацијама да је "руски човјек", Додик је рекао да је на некој "црној листи" /Америке/, вјероватно зато што се залаже за јачање односа са Русијом.

"Сад ће ме и Британци ставити, јер сам им се супротставио. Они овдје дижу неке побуне и сматрају да је то демократија. Па, није. Демократија је поштовање институција и процедура. А сад они нама причају о руском утицају, а не причају о своме", навео је он.

Додик је нагласио да као члан Предсједништва неће радити ништа против Бошњака, Хрвата или било кога.

"Ниједан им пројекат нећу зауставити, а они су нама то масовно радили у прошлом времену. Ево, уколико се деси да још једну ствар онемогућите Српској - нема вам Босне", каже Додик.

Он је поновио да приликом недавне посјете министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова Бањалуци није било ријечи о предстојећим општим изборима у БиХ и одбацио спекулације да је руски министар дошао да га подржи у изборној трци.

Додик је навео да су он и Лавров причали о мијешању странаца и да га је упознао о томе шта и како раде.

"Није било приче о изборима. Да ли ови спекуланти то виде тако, ја не могу да забраним ни њима, ни опозицији. На крају крајева, Лавров је прошао кроз Сарајево прије доласка у Бањалуку. Овај састанак је договорен пре годину и по дана, када сам ја био у Москви и кад смо причали да ћемо покренути иницијативу /о изградњи српско-руског храма/ и он је прихватио да дође у Бањалуку кад ми будемо спремни", каже Додик.

Коментаришући то што је Лавров у Сарајеву питан за случај "Давида Драгичевића", Додик је рекао да то "говоре људи који нису достојни да раде посао министра".

Он је навео да са Лавровим није проговорио ни ријеч о томе и да су имали много важнија питања.

"Ми морамо довести гасовод од Зворника и Бијељине до Бањалуке. То је тема, а ово ће овде да ријеше институције. А шта је /министар иностраних послова БиХ Игор/ Црнадак хтио? Да ли је Српска боља тиме што они манипулишу човјеком који има своју личну трагедију?", каже Додик.