latinica  ћирилица
25/09/2018 |  12:57 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

У овој години додатних 750.000 КМ за Сребреницу

Општина Сребреница представља један од приоритета Владе Републике Српске, што је Влада показала још 2007. године додијеливши Сребреници статус подручја од посебног економско-социјалног значаја, речено је Срни у Влади Српске.
Сребреница (Фото: turizamrs.org) -
Сребреница (Фото: turizamrs.org)

Према подацима Владе Републике Српске, до сада је у општину Сребреница по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, уложено више од 80 милиона КМ, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Српске пласирано је још око милион КМ.

У овој години Влада Српске уложиће још 750.000 КМ за изградњу локалне путне инфраструктуре, али и за унапређење и развој привредне инфраструктуре у овој локалној заједници.

Из средстава Социјално-економске компоненте Развојног програма Републике Српске за пројекте који се реализују на подручју општине Сребреница одобрено је око 43 милиона КМ.

Најзначајнија улагања у општини Сребреница из средстава Социјално-економске компоненте Развојног програма Републике Српске су улагања у изградњу нове и модернизацију постојеће путне инфраструктуре у коју је уложено више од 40 милиона КМ.

За археолошко истраживање римског Виминацијума у Скеланима, као и за Народну библиотеку, из средстава Социјално-економске компоненте Развојног програма Републике Српске, издвојено је око милион КМ.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, на подручју општине Сребреница збринуто је 56 породица, од чега изградњом станова 20, а неповратна новчана средства добило је 36 породица. Укупна улагања за ове породице износе више од 700.000 КМ.

Према подацима Владе Републике Српске, нема стамбено незбринутих породица из категорије породица погинулих и ратних-војних инвалида.

Поред програма стамбеног збрињавања, Влада је настојала помоћи и исказати подршку овој локалној заједници и кроз друге пројекте, па је кроз пројекте социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла у овој локалној заједници збринуто је око 430 радника из три предузећа, што је Влада финансирала са милион КМ.

Кроз пројекте запошљавања у општину Сребреница уложено је више од милион КМ, чиме је омогућено да 219 лица пронађе посао.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида, у Сребреници је запослено 18 лица са инвалидитетом, за шта је издвојено више од 40 хиљада КМ.

У области пољопривреде у општину Сребреница за период 2007-2018. укупно је уложено око девет милиона КМ, док је кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извоза, субвенције електричне енергије за социјалне категорије, као и подстицај за запошљавање незапослених, Влада Српске уложила је више од пола милиона КМ.

Од 2006. године до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак издвојено је више од осам милиона КМ.

Влада Републике Српске уложила је значајна средства и у здравство у општини Сребреница - готово милиона КМ за набавку санитетског возила, реконструкцију Центра за ментално здравље, али и за пројекте адаптација, санација, реконструкција и опремање амбуланти породичне медицине.

Из средстава Фонда солидарности за помоћ поплављенима у овој локалној заједници издвојено је 230.000 КМ.

За набавку рачунара и увођење информационих система у школама у општини Сребеница, Влада Републике Српске је издвојила око 140.000 КМ, док је кроз пројекте за омладину и спорт издвојено више од 120.000 КМ, речено је Срни у Влади Српске.

Од 2007. године до данас, поред средстава из Развојног програма, за изградњу и модернизацију, реконструкцију и рехабилитацију путних праваца у општини Сребреница из буџета Републике Српске одобрена су средства у износу од 17,7 милиона КМ.