latinica  ћирилица
29/09/2018 |  19:59 ⇒ 30/09/2018 | 07:49 | Аутор: СРНА

Цвијановићева у Солуну: Важно сачувати сјећање на побједу српских и савезничких снага (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је вечерас у Солуну да је централни догађај обиљежавања стотину година од пробоја Солунског фронта изузетно важан да би се очувало сјећање на побједу српских и савезничких бораца у Првом свјетском рату.
Жељка Цвијановић у Солуну - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у СолунуФото: РТРС

Она је напоменула да се стотину година од пробоја Солунског фронта током ове године обиљежава различитим програмима широм Републике Српске, саоштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Поводом обиљежавања овог значајног јубилеја, у културном центру западног Солуна организован је пријем, отварање изложбе и концерт "Вече сјећања", чији је домаћин и организатор гувернер Централне Македоније Апостолос Цицикостас и митрополит неапољско-ставропољски Варнава.

Цвијановићева посјетила изложбу у Солуну (Фото: РТРС)

Цвијановићева је током посјете Солуну разговарала са Цицикостас и том приликом наглашена је приврженост традиционално добрим везама између грчког и српског народа, а заједнички је оцијењено да је пријатељски однос основ сарадње у различитим областима.

Цвијановићева посјетила изложбу у Солуну (Фото: РТРС)

Премијерка Српске ће сутра, заједно са званичницима Србије и Грчке, одати почаст погинулим војницима који су сахрањени на војничком гробљу на Зејтинлику, гдје ће литургију и парастос служити патријарски српски Иринеј и васељенски Вартоломеј.

Цвијановићева је рекла за АТВ да је цијела ова манифестација и у знаку захвалности свима онима који су били учесници славне битке.

- Овдје се шаље порука и о братским односима српског и грчког народа - рекла је Цвијановићева, која вечерас у Солуну присуствује програму обиљежавања стотину година од пробоја Солунског фронта и побједе у Првом свјетском рату.

Жељка Цвијановић у Солуну (Фото: РТРС)

Прије почетка обиљежавања овог значајног датума, уприличен је ручак добродошлице за премијерку Српске са Његовом светости патријархом српским Иринејом и васељенским патријархом Вартоломејом.

Жељка Цвијановић у Солуну (Фото: РТРС)