latinica  ћирилица
30/09/2018 |  15:15 ⇒ 16:35 | Аутор: Б92

Ф1: Хамилтон побиједио у Сочију

Британски возач Луис Хамилтон побиједио је по трећи пут у трци за Велику награду Русије на стази у Сочију.

Хамилтон је побиједио испред клупског колеге Валтерија Ботаса, а иза њих је био тандем Ферарија Себастијан Фетел и Кими Раиконен.

Поредак на врху са тренинга се није драстично промијенио, мада је било очекивано да ће у борби за прво мјесто двојице из Мерцедеса предност добити Луис као водећи у шампионату. Он сада има 50 бодова више од другопласираног Фетела.

И поред побједе Британца, возач дана је без много дилеме Макс Ферстапен који је са 19. мјеста на старту, дошао до првог мјеста у једном периоду трке.

Ферстапен је возио фантастично, агресивно, користио је ДРС зоне да престиже ривале и на крају послије неминовног одласка у бокс завршио као пети. Он је врхунску трку одвозио на свој 21. рођендан.

Иза њега је био клупски колега из Ред Була Данијел Рикардо, а у првих десет су још Шарл Леклер, Кевин Магнусен, Себастијан Окон и Серхио Перес.

Почетак трке је припао Ферстапену Фетелу. Први је од старта кренуо као да је гладан што бољег пласмана и већ до петог круга се пробио до првих десет. Фетел се од старта "лансирао" са трећег мјеста и већ послије неколико секунди био "точак у точак" са Хамилтоном. Ботас и Хамилтон су одбили напад и у првих десет кругова су на врху била два Мерцедеса и два Ферарија.

У шестом кругу се Торо росу десио велики пех јер је Брендон Хартли морао да одустане због проблема са кочницама, одустао је и Пјер Гасли, али осим тога, више није било одустајања.

Ипак, мањих инцидената је било. Послије првих одлазака у пит стоп и "тумбања" на врху, Раиконен је био први, Ферстапен други, Ботас трећи Фетел четврти и Хамилтон пети.

Британац је у 16. кругу показао да је жељнији побједе од Нијемца и умало се сударио са њим покушавајући да га обиђе с унутрашње стране. Успио је у томе већ у наредном кругу од тог тренутка Фетел практично није био већа опасност.

Ферстапен је у 19. кругу преузео прво мјесто које је држао до 44. када је морао на замјену гума.

Супер-меке гуме му нису донијеле и брже кругове, пао је на пето мјесто и на њему завршио трку. За то вријеме Хамилтон и Ботас су убрзавали своје кругове, спустили границу и испод минут и 35 и на крају донијели двоструки подијум Мерцедесу.

Треба само напоменути да је Ботас по тимској директиви пустио Хамилтона испред себе у 26. кругу, иначе би поредак на крају трке можда изгледао другачије.