latinica  ћирилица
01/10/2018 |  07:31 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Ђокић: Интерес за отварање представништва Српске у Нижњем Новгороду

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и замјеник губернатора Нижњеновгородске области Евгениј Љуљин констатовали су данас у Бањалуци да додатно може бити унапријеђена сарадња Српске и ове руске области у дрвопрерађивачкој, намјенској, хемијској, ауто и металопрерађивачкој индустрији.

Ђокић је истакао да је на састанку са делегацијом Нижњеновгородске области исказан интерес за отварање представништва или канцеларије Републике Српске у Нижњем Новгороду.

"Изражен је интерес да буде отворена и канцеларија Нижњег Новгорода у Бањалуци да бисмо интензивирали сарадњу, као и за формирање заједничких предузећа и размјену пословних активности, чиме би био повећан обим спољнотрговинске размјене", рекао је Ђокић новинарима, након састанка делегација Владе Српске и Нижњеновгородске области.

Он је изразио задовољство што је у посјети Републици Српској делегација Нижњеновгородске области и подсјетио да је у мају потписан споразум о сарадњи ове области и Републике Српске.

"Недавно је овдје боравила делегација ове руске области која је заинтересована за производњу медицинске опреме. Нижњеновгородска област је једна од најразвијенијих у Русији и сигурно је да је за нас сарадња са њом од огромног значаја", додао је Ђокић.

Љуљин је нагласио да је Русија заинтересована за све видове сарадње са Републиком Српском.

"Томе у прилог иду и редовни сусрети предсједника Русије и Републике Српске Владимира Путина и Милорада Додика, али и посјета Бањалуци министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова. Моја област је веома заинтересована за сарадњу са Српском и сигурно је да ћемо учинити све да буде додатно унапријеђења у различитим областима. Вјерујем да уз економију морамо продубити и наше духовне односе, јер смо братски народи", рекао је Љуљин и изразио задовољство због изградње руско-српског храма и културног центра у Бањалуци.

Он је навео да су компаније из Нижњеновгородске области заинтерсоване за сарадњу са бањалучком фирмом "Космос", али да постоје одређени процедурални проблеми које би требало ријешити.