latinica  ћирилица
03/10/2018 |  08:54 ⇒ 04/10/2018 | 07:17 | Аутор: РТРС

Сутра отварање ХЕ Бочац 2, погледајте како објекат изгледа (ВИДЕО)

Сутра ће бити свечано отворена хидроелектрана Бочац 2. Наша телевизија преносиће свечано отварање од 10.00 часова.
ХЕ Бочац 2 - Фото: Screenshot/YouTube
ХЕ Бочац 2Фото: Screenshot/YouTube

Изградња ове хидроелектране трајала је од јула 2015. године до пуштања у рад у августу ове године. У објекат је уграђено више од 15.000 кубних метара бетона, више од 1.000 тона арматурног челика и ископано преко 40.000 кубних метара стијенског материјала.

"Посебну димензију овом подухвату даје чињеница да су се радови изводили у условима сталне производње енергије на хидроелектрани Бочац, што је значило свакодневне осцилације у протоку и нивоу воде са обје стране бране и да је извођач грађевинских радова веома мали број дана захтијевао посебан режим рада који би доносио губитке у производњи електричне енергије, а ток Врбаса никад није био прекидан и сачувани су квалитет и чистоћа воде у изворном стању", наведено је на сајту предузећа ХЕ на Врбасу које је инвеститор овог пројекта.

Инсталисана снага HE Бочац 2 износи 8,76 мегавата са очекиваном годишњом производњом од 41,6 гигават-часова.

Хидроелектрана Бочац 1, у чијем комплексу је Бочац 2, има инсталисану снагу од 110 мегавата и пројектовану годишњу производњу од 307,5 гигават-часова.

Кесић: Хидроелектрана Бочац 2 - једна од најмодернијих

Хидроелектрана Бочац 2, која ће сутра бити пуштена у рад, једна је од најмодернијих изграђених на овим просторима у посљедњих неколико година, у њу је уложено 42 милиона КМ и омогућиће отварање 32 радна мјеста, изјавио је директор Хидроелектрана на Врбасу Недељко Кесић.

Кесић је нагласио да је хидроелектрана изграђена 37 година послије пуштања у рад хидроелектране "Бочац један".

"Нова хидроелектрана се налази на току ријеке Врбас, седам километара низводно од хидроелектране Бочац 1. Хидроелектрана Бочац 2 има два уграђена потопљена агрегата. Један агрегат ће радити без престанка, а други на додтоку до 120 метара кубних у секунди", рекао је Кесић Срни.

Студија економске исплативости показала је да ће инвестиција бити отплаћена већ за седам година.

"Вриједност инвестиције је 42 милиона КМ. Посебно је важно да је предузеће Хидроелектране на Врбасу финансирало овај пројекат из властитих средстава у износу од 90 одсто, а преосталих десет одсто су кредитна средства", истакао је Кесић.

Изградња хидроелектране Бочац 2 омогућила је и отварање 32 радна мјеста, укључујући и високообразоване инжењерске профиле радника, а примљено је и 15 припарвника.

Кесић је рекао да ће почетак производње у хидроелектрани "Бочац два" допринијети побољшању електроенергетског биланса Српске.

"Хидроелектрана Бочац 2 требало би да опслужује привреду и грађане што јефтинијим производом. Њен допринос биће велики, посебно због тога што је у западном дијелу Српске сконцентрисан највећи дио привреде и становништва. На западни дио Српске отпада 51 одсто укупне потрошње, а производимо само 5,5 одсто укупне количине електричне енергије у систему Електропривреде. Посебна предност је што ће један агрегат бити стално на располагању привреди", напоменуо је Кесић.

Рекао је да ће сутра бити отворена и мала хидроелектрана инсталисане снаге 586 киловата, која се налази у непосредној близини Бочца 1.

"Та хидроелектрана ће нам служити за властиту потрошњу и као гаранција за поузданост рада система, а вишак електричне енергије пласираћемо у мрежу. Њена економска исплативост је веома добра с обзиром на то да је њен годишњи приход 590.000 КМ", каже Кесић.

Он је истакао да би свечаном отварању требали да присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и други који су допринијели реализацији овог пројекта и створили услове за изградњу хидроелектране.

"Посебно ми је задовољство због тога што је опредјељење Владе и политичког руководства Српске да Електроипривреда Републике Српске остане у власништву Републике и што је опредјељење институција да градимо нове хидроелектране. Драго ми је што сам међу првима у систему Електропривреде који је изградио овакву електрану и што смо то учинили сопственим средствима", истакао је Кесић.