latinica  ћирилица
05/10/2018 |  07:09 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево: Отворена болница "Србија", вриједна 54 милиона КМ (ФОТО/ВИДЕО)

У Источном Сарајеву отворена је болница "Србија", чијом изградњом је успостављена модерна и функционална здравствена установа у којој ће медицинска заштита бити доступна за око 120.000 грађана сарајевско-романијске регије.

Новоизграђени болнички комплекс отворио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Отварању су присуствовали и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и премијерка Жељка Цвијановић.

Фото: РТРС

Отварању је присуствовала и делегација Србије коју су чинили изасланик предсједника Небојша Стефановић, који је и потпредсједник Владе, министар здравља Златибор Лончар и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зоран Ђорђевић.

На конференцији за медије након свечаног отварања болнице, премијерка Српске је рекла да је изградња овог објекта доказ и свједочанство успјеха Српске.

- У тешким временима успијевамо да градимо и радимо. Много веће земље поносне су и захвалне када реалузују овакав капитални пројекат. За нашу Републику Српску ово је заиста велики пројекат - истакла је Цвијановићева.

Обраћајући се присутнима на церемонији свечаног отварања, предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се изградњом болнице "Србија" заокружује период огромних напора уложених како би Источно Сарајево ријешило готово сва витална питања инфраструктурног карактера.

Подсјетио је на велику помоћ Републике Србије и предсједника Александра Вучића Републици Српској, рекавши да је средствима Владе Србије реализовано више пројеката широм Републике.

Изасланик предсједника Србије Небојша Стефановић прочитао је писмо које је српски предсједник Александар Вучић упутио предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Стефановић је након тога рекао је да је Србија нерсакидиво везана са Републиком Српском .

- 21 милион евра смо уложили у Републику Српску и то није пријетња никоме. Она показује да бринемо о грађанима Српске - истакао је он и захвалио предсједнику Српске на иницијативи да нова болница носи име Србија".

Премијерка Српске Жељка Цвијановић изразила је понос успјешним завршетком овог пројекта.

- Успјели смо опет, као и много пута до сада, и показали да радимо, градимо и развијамо Републику Српску - истакла је она и додала да ће болница "Србија", као савремена здравствена установа, служити грађанима и омогућити здравстевним радницима да раде у много бољим условима.

Цвијановићева је захвалила свима који су вјеровали, али и онима који нису вјеровали у овај пројекат, истакавши да је најбитније да је нова болница изграђена.

Премијерка Српске је нагласила да вјерује у јаку Републику Српску.

- Не постоји мјесто у нашој републици гдје се не гради неки капитални пројекат и то поаказује нашу снагу - рекла је она и поручила грађанима да је нова болница заједнички пројекат њих и власти.

Она је истакла да је Источно Сарајево стратешки важно за Српску.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да су запослени у старој болници хероји, јер су упркос тешким условима рада, пружали увијек добре здравствене услуге.

- Надам се да ће ова регија са овим новим објектом имати најбољу здравствену услугу - рекао је Чубриловић.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић рекао је да је назив болнице израз захвалности Србији за пружену подршку.

- На примјеру ове болнице види се наше знање, упорност и способност да реализујемо мисују предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић о ставарњу боље будућности за Српску - рекао је Богданић обраћајући се присутнима.

- Градећи здравстевни систем градимо и оснажујемо Републику Српску - закључио је министар здравља Српске.

Директор ЈЗУ болница "Србија" Горан Тодоровић, обраћајући се присутнима на церемонији свечаног отварања, рекао је да је болница изграђена домаћим снагама и по највишим европским стандардима.

- Отварањем врата нове болнице отворили смо врата будућности - нагласио је Тодоровић и изразио захвалност Србији.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић рекао је да је данас добар дан за запослене у болници у Источном Сарајеву и грађане сарајевско-романијске регије.

- Ово је важан догађај, не само сарајевско-романијску регију, већ за читаву Републику Српску, за здравствени систем Српске - рекао је Богданић за РТРС и додао да је визија предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић била подстрек за завршетак овог и многих других пројеката у здравству Српске, попут Универзитетско клиничког центра у Бањалуци.

Он је истакао да је градњом ове болнице ријешен годући проблем здравства Републике Српске.

Богданић је изразио захвалност Србији за братску и несебичну помоћ Српској и рекао да ће данас бити уручено пет санитетских возила које је Србија донирала.

Директор ЈЗУ болница "Србија" Горан Тодоровић рекао је да је данас свечан дан у којем грађани, послије дугог чекања, добијају нову болницу која ће замијенити старе објекте. Он је изразио задовољство и захвалност што је први директор болнице "Србија".

- Дуго смо се мучили у тешким условима и сретни смо што је овдје изграђена нова болница. Захваљујући Влади Републике Српске, ангажману предсједника Српске Милорада Додика и локалном руководству, изникла је једна модерна здравствена установа - истакао је Тодоровић.

Доктор Миодраг Лазић, директор Ургентног центра Клиничког центра у Нишу истакао је задовољство доласком у Источно Сарајево и Републику Српску након 18 година.

- Срећан сам што се ова болница зове "Србија". Желим срећу запосленима у овој модерној здравственој установи - истакао је он и додао да је спреман да помогне колегама у Источном Сарајеву.

Доктор Милан Латиновић истакао је да Источно Сарајево, изградњом болнице "Србија" први пут добија намјенску функционалну зграду.

- Болница која је отворена 1921. године више није адекватно лијечилиште, јер није могло да испуњава услове, тако да је послије готово 100 година било неопходно ући у пројекат изградње новог објекта - истакао је он и додао да ће у новој болници бити примијењене савремене технологије.

У изградњу нове болнице у Источном Сарајеву уложено је више од 54 милиона КМ. Саграђена је по највишим европским стандардима, прије предвиђеног рока, и савремено је опремљена.

Болница је назив добила у знак захвалности Србији за лијечење грађана сарајевско-романијске регије у ратном и поратном периоду, као и за сталну подршку допринос у едукацији здравствених радника с циљем развоја здравственог система на подручју Источног Сарајева.

Ова здравствена установа повезана је са претходно изграђеним и опремљеним амбулантним дијелом-Поликлиником и чини комплекс од око 15.000 метара квадратних, са око 210 болничких кревета.

Нова болница подијељена је на функционални и стационарни дио и располаже са свим медицинским специјалистичким службама, као што су одјељење неурологије, онкологије, офталмологије, одјељење за болести уха, грла и носа, пуломологије, урологије, интерно одјељење, одјељење нефрологије, педијатрије, хирургије, гинекологије, као и порођајно одјељење и неонатологије. Нова болница има и одјељења интензивне и полуинтензивне његе, као и централну лабораторију.

Камен темељац за изградњу болнице "Србија" положен је 7. јула прошле године.

Отварање болнице "Србија" у Источном Сарајеву
Фото: РТРС

Отварање болнице "Србија" у Источном Сарајеву
Фото: РТРС

Отварање болнице "Србија" у Источном Сарајеву
Фото: РТРС

Отварање болнице "Србија" у Источном Сарајеву
Фото: РТРС

Отварање болнице "Србија" у Источном Сарајеву
Фото: РТРС

Отварање болнице "Србија" у Источном Сарајеву
Фото: РТРС

Отварање болнице "Србија" у Источном Сарајеву
Фото: РТРС

Отварање болнице "Србија" у Источном Сарајеву
Фото: РТРС

Отварање болнице "Србија" у Источном Сарајеву
Фото: РТРС

Отварање болнице "Србија" у Источном Сарајеву
Фото: РТРС