latinica  ћирилица
05/10/2018 |  08:39 ⇒ 08:40 | Аутор: Index.hr

СЕ опомиње Хрватску: Не туците више мигранте

Савјет Европе затражио је од Хрватске да заустави колективно протјеривање и полицијско насиље над илегалним мигрантима, пише Индекс.хр.

Домаће и стране невладине организације већ мјесецима оптужују хрватску владу за нехуман однос снага безбједности према мигрантима с Блиског истока који преко Хрватске покушавају да стигну до богатијих земаља западне Европе. Загреб те оптужбе одбацује, тврдећи да има једну од најобученијих европских полиција која професионално чува границе ЕУ.

Међутим, повјереница за људска права Савјета Европе Дуња Мијатовић више вјерује домаћим активистима, УНХЦР-у, оцјењујући информације невладиног сектора "досљеднима и утемељенима".

"Позивам хрватске власти да отворе хитне, досљедне и независне истраге свих забиљежених случајева колективног протјеривања и навода о насиљу над мигрантима, као и осталих кривичних дјела попут крађе, као и да подузму све нужне мјере како би се такво понашање зауставило и спријечило", написала је Мијатовић у писму премијеру Андреју Пленковићу.

"Такође, позивам власти да свима који желе да затраже азил осигурају поштен поступак", додала је.

Шта кажу подаци УНХЦР

Према УХНЦР-у, Хрватска је од почетка 2018. колективно протјерала 2.500 миграната. Њих 1.500 пријавило је да им није било омогућено да затраже азил, а 700 се пожалило на премлаћивање и на крађу новца и мобилних телефона.

Заштитница грађана Лора Видовић навела је у извјештају за 2017. да влада Хрватске није одговорила на њене захтеве за информацијама о истрагама о полицијском насиљу над мигрантима.

Мијатовић у писму премијеру каже да је свјесна изазова с којима се Хрватска сусреће, али истиче и да сви напори у управљању миграцијама морају бити у складу с владавином права и обвезујућим међународним правним начелима.

"То се посебно односи на апсолутну забрану мучења те нехуманог и понижавајућег понашања или кажњавања према члану 3. Европске конвенције о људским правима те забрану колективног протјеривања који се односи подједнако и на тражиоце азила и на илегалне мигранте", рекла је Мијатовић.

Званичници негирају

МУП Хрватске ове године је евидентирао 3.200 илегалних прелазака границе, за четвртину више него прошле године.

- Ово је једна од најспособнијих и обученијих граничних полиција у Европи са 6.500 флексибилних и професионалних људи. Знамо да се носимо с кризним ситуацијама - тврди министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

- Хрватски полицајци раде по закону. Закон је такав да полиција штити границу од државних миграција. Не само да је то хрватски закон, то је и шенгенски закон - истакао је он.