latinica  ћирилица
05/10/2018 |  08:45 | Аутор: СРНА

ВМРО-ДПМНЕ најављује кривичне пријаве против 200 лица

Централни комитет опозиционе ВМРО-ДПМНЕ закључио је да резултати референдума у Македонији представљају груб фалсификат и најавио да ће данас поднијети Јавном тужилаштву кривичне пријаве против 200 лица, предсједника и чланова бирачких одбора у неколико градова.
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk) -
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk)

Потпредсједник ове партије Александар Николовски рекао је након синоћње сједнице да су током референдума вршени притисци, као и да је 50.000 гласова било злоупотријебљено.

Он је изразио задовољство што је резултатом референдума сачувано уставно име земље и апеловано да се грађани уједине у заштити државних интереса и зауставе политичаре који воде Македонију уназад.

Николовски је нагласио да ВМРО-ДПМНЕ не води битку за власт и изборе, већ за очување имена Македоније, пренијела је МИА.

Када је ријеч о могућности расписивања ванредних парламентарних избора, Николоски је поновио да његова странка тражи да прије избора буде формирана техничка влада по "Пржинском моделу" са мандатом од 100 дана.

На референдуму у Македонији чије је питање гласило "Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО-у са прихватањем Споразума Републике Македоније и Републике Грчке?" није постигнута неопходна излазност.

Одзив је био 36,91 одсто, а, према подацима македонске Државне изборне комисије, споразум Атине и Скопља подржало је 91,46 одсто гласача, а 5,65 одсто било је против.

Да би референдум успио на њега је требало да изађе више од 50 одсто уписаних бирача, а право гласа имало је више од 1,8 милиона грађана.

Споразумом Атине и Скопља од 17. јуна предвиђено је да бивша југословенска република промијени име у Република Сјеверна Македонија.

Спор је трајао годинама, јер се Грчка противи употребу назива Македонија, с обзиром на то да је то име сјеверне грчке покрајине.