latinica  ћирилица
05/10/2018 |  11:24 ⇒ 11:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Нобелова награда за мир доктору и бившој робињи

Добитници овогодишње Нобелове награде за мир су доктор из Конга Денис Муквеге и Надија Мурад, бивша робиња Исламске државе.

Доктор Денис Муквеге је гинеколог, а Надија Мурад, припадица народа Јазида из Ирака, а награђени су престижном свјетском наградом за активизам у борбу против кориштења силовања као оружја у рату, објавио је у Норвешки одбор за додјелу Нобелове награде.

Нобелов комитет је за овогодишњу награду примио 216 номинација за појединце и 115 за организације. Међутим, само пар имена процурило је у јавност. Нобелов комитет, наиме, већ 50 година чува у строгој тајности имена свих кандидата, а ако и неко доспије у јавност, ту је због тога што је објавио онај ко неког номинује.

И ове године нека имена изазивају контраверзе. Наиме, међу познатим номинованима за Нобелову награду за мир је сиријска цивилна оргназиција "Бијели шлемови", око чије улоге у Сирији се никако не слажу сукобљене стране.

Такође, номиновани су и руски лист "Новаја газета", Едвард Сноуден који је обејлоданио на стотине тајних докумената америчке националне службе за безбједност ,Комесеријат УН за избјеглице, пренио је АП.