latinica  ћирилица
05/10/2018 |  13:15 ⇒ 06/10/2018 | 07:11 | Аутор: СРНА

"Велика Албанија" - пријетња миру и стабилности Балкана

Министар одбране Србије Александар Вулин оцијенио је данас да су кршење одредаба међународног права, уз стварање "велике Албаније", главни безбједносни изазов и пријетња миру на Балкану, а да је легитимно право Србије да води рачуна о сународницима гдје год да живе.
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija) -
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija)

Вулин је упозорио и на лицемјерје дијела међународне заједнице која ћути на изјаве приштинских и представника Албаније о стварању "велике Албаније", као и понашања у вези са такозваном војском самопроглашеног Косова, чијем стварању се Београд снажно противи.

"Најозбиљнија пријетња миру на Балкану је стварање нове државе која би заузимала и дијелове Србије, Црне Горе, Македоније, па и Грчке", рекао је Вулин.

Према његовим ријечима, нова држава коју покушавају да успоставе на етничком и политичком простору других, с циљем рјешавања албанског националног питања, представља опасност по стабилност на Балкану.

Вулин је рекао да, упркос томе што та такозвана војска не постоји, у неким државама и сада људе у униформама непостојеће војске примају као изасланике Министарства одбране самопроглашеног Косова.

"Када амбасадоре овде /у Београду/ питамо о томе, они слегну раменима и кажу тако смо одлучили и тачка", рекао је Вулин и указао да то показује и дволичност и гажење међународног права, али и опасност по безбједност региона.