latinica  ћирилица
05/10/2018 |  13:31 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Цвијановићева данас у Теслићу; Влада уложила у општину 50 милиона КМ

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствоваће данас у Теслићу полагању камена темељца за изградњу школског објекта за Подручно одјељење Горњи Теслић, које је у саставу Основне школе "Иво Андрић" Ђулићи.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Премијерка Српске присуствоваће уручивању дигиталног мамографа Дому здравља "Свети Сава", најављено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске је од 2006. године до данас, у општину Теслић уложила више од 50 милиона КМ, по различитим основама из Развојног програма и из републичког Буџета, речено је за Срну у Влади Српске.

Посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке у ову општину пласирано је још око 40 милиона КМ, док је планирана инвестиција у оквиру пројекта "Водовод и канализација" око 17 милиона КМ.

За пројекте који се на подручју ове општине реализују у овој години Влада је издвојила 1,4 милиона КМ, а средства се улажу у унапређење путне инфраструктуре, реконструкцију и санацију основних школа те суфинансирање изградње водовода у Мјесној заједници Младиковине.

У Влади Републике Српске наводе да је из средстава економско-социјалне комоненте Развојног програма Републике Српске општини Теслић током претходног периода одобрено око 4,1 милион КМ, а најважнији пројекти у оквиру ове компоненте су изградња спортске дворане, сала за физичко васпитање у основним школама "Иво Андрић" и "Стеван Душанић", те адаптација школске зграде Основне школе "Иво Андрић".

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју општине Теслић, Влада Српске уложила је око 4,5 милиона КМ. Захваљујући тим средствима, стамбено су збринуте 363 породице, од чега је 60 породица збринуто изградњом станова, а неповратна новчана средства добиле су 303 породице.

"У пројекте запошљавања, у периоду од 2007. до 2018. године, уложено је око 1,5 милиона КМ, а запослено је око 400 лица. Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалидних лица од 2006. до 2018. запослено је њих 16, што је Фонд финансирао са око 40.000 КМ", наводе у Влади Српске.

Када је ријеч о запошљавању, Влада је за социјално збрињавање радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла утрошила око 1,7 милиона КМ, а збринуто је 1.236 радника из три предузећа.

Као помоћ након катастрофалних поплава 2014. године, кроз Фонд солидарности поплављеном становништву и пољопривредницима, те буџету општине Теслић, упућена је помоћ у износу од око 150.000 КМ.

Влада Реппублике Српске је у општини Теслић уложила знатна средства и у област пољопривреде.

"Од 2006. године до данас Влада је кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, уложила око 21,2 милиона КМ. Није изостала ни подршка привреди, а од 2006. године у те сврхе издвојено је око 7,5 милиона КМ, прије свега за подстицај извозно оријентисаним предузећима и за подстицај запошљавању", рекли су Срни у Влади Српске.

Према подацима Владе, у периоду од 2006. до 2018. године у изградњу, реконструкцију и опремање школских објеката у Теслићу издвојено је око 2,3 милиона КМ.

Када је ријеч о инвестицијама у енергетици, на подручју ове локалне заједнице изграђено је шест малих хидроелектрана вриједности од око пет милиона КМ.

Влада Српске у општини Теслић континуирано улаже и у реконструкцију здравствених установа и адаптацију амбуланти породичне медицине, те набавку медицинске опреме, а у ту сврху од 2006. године уложено је око 750.000 КМ.

Према подацима из Владе, за реализацију програма реконструкције, рехабилитације и изградње магистралних, регионалних и локалних путева на подручју општине Теслић издвојено је око 7,2 милиона КМ.

У периоду од 2006. до 2018. године издвојено је више од 4,3 милиона КМ за пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка и алтернативног смјештаја за избјегла и расељена лица у општини Теслић.