latinica  ћирилица
05/10/2018 |  13:41 | Аутор: СРНА

Уплаћено 2,88 милиона КМ за остваривање старосне пензије радника

Влада Републике Српске уплатила је 2.887.526 КМ из Програма социјалног збрињавање радника, на име доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за осигуранике који са том уплатом стичу услове за старосну пензију, саопштено је из Фонда ПИО Српске.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Од тог износа 791.735 КМ распоређено је Фонду ПИО за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 115 радника из 69 предузећа која су се пријавила на јавни позив Фонда ове године, а који са том уплатом стичу услове за старосну пензију.

Преостала средства од 2.095.791 КМ распоређују се за уплату доприноса у шест предузећа над чијом имовином је покренут стечајни поступак, у цијелости за све раднике.

Ријеч је о предузећима Дрвна индистрија "Омар" из Кнежева, "Фруктона" из Бањалуке, земљорадничка задруга "Калиновик" из Калиновика, комунално предузеће "16. октобар" из Пелагићева, "Металрад" из Модриче, УНИС из Источног Сарајева, Фабрика котрљајућих лежајева са Сокоца, док се за раднике предузећа "Новотекс" из Требиња измирује дио обавеза за пензијско и инвалидско осигурање.

Радници на које се уплата средстава односи могу одмах да поднесу захтјев за остваривање права на старосну пензију код Фонда ПИО Републике Српске, према надлежној пословници.

Ова средства одобрена су на основу одлуке Владе Републике Српске од 13. септембра.