latinica  ћирилица
05/10/2018 |  15:06 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Додик: Вучић увијек добродошао у Српску

Иако се радовао посјети Источном Сарајеву и отварању нове болнице "Србија" , Александар Вучић због прозивки српских политичара да се мијеша у изборни процес, на величанствену церемонију није дошао.

Умјесто тога, упутио је писмо предсједнику Репбулике Српске у којем је изразио жаљење, али и разумијевање Милорада Додика који је од њега тражио да не присуствује том догађају.

- Остаће записано у историји да један Србин оптужи Србију за мијешање - изјавио је предсједник Српске, након отварања болнице.

Када турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у сарајевској "Зетри" одржи предизборни митинг, онда то није мијешање у изборни процес.

Тада нико од српских политичара у бх власти није реаговао, осим што је упозоравала званична Бањалука. Када Србија гради и помаже свој народ у Републици Српској и када њен предсједник треба да подијели радост са својим народом с друге стране Дрине-одједном је то уплитање у унутрашња питања БиХ и изборе.

- Потпуно је недостојно што је Иванић оптужио Вучића. Ја осуђујем и не прихватам било ког Србина из Републике Српске који осуђује. Ово ће остати записано у историји да је један Србин осудио Србију за мијешање - каже предсједник Српске. 

И предсједник Вучић у писму Додику примећује да је у БиХ, у изборну кампању, стигао хрватски премијер Андреј Пленковић, али, како је навео, готово нико, поготово не из Европске уније, није оптужио Хрватску за директно мијешање у унутрашње ствари БиХ, као што нико није оптуживао Сарајево за мијешање у ствари других држава, чији су лидери кретали у изборне кампање управо из Сарајева. Умјесто Вучића, грађане Сарајевско-романијске регије поздравио је потпредсједник Владе Србије и његов изасланик Небојша Стефановић. Присутнима је прочитао писмо Александра Вучића упућено Милораду Додику.

- И вама и мени је сасвим јасно да постоји дежурни кривац, а то смо ми Срби. Управо зато, сарадња Србије и Српске, у складу са Дејтонским мировним споразумом, у будућности, мора да буде свеобухватна и снажнија. То нико не може да нам забрани, нити то смијемо да им дозволимо - наводи се писму.

Предсједник Вучић у писму изражава и жаљење што због недоласка неће бити у прилици да са Додиком разговара о, како је навео бројним заједничким пројектима и подршци државе Србије Републици Српској и њеном народу.
 
- У потпуности разумијем то што сте од мене тражили да данас не присуствујем догађају који смо дуго и темељно припремали, и то, поштовани предсједниче, говори о вашој одговорности и бризи за цјелину интереса српског народа. Напади којима је Србија била изложена током изборне кампање у БиХ. И то није никаква новост. Али јесте новост да неки српски политичари и аналитичари, рачунајући да ће тиме добити ширу подршку међународне заједнице у остварењу личних интереса - наводи Стефановић.

- Жао ми је што није овдје зато што несебично воли овај крај. Овдје је служио војску. Наши локални анимозитети морају престати пред овим велелепним здањем - поручује Додик.

Србија политичком нишану данас држи Брисел. Прати сваку ријеч из Еворпе не би ли негдје нешто чула о подршци хрватског премијера Андреја Пленковића – Драгану Човићу.

- Немој да се обазиремо кад свако у свијету може да каже шта ми треба да радимо. Ми имамо своје интересе да се Република Српска очува - истиче министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Овим су и Вучић и Дачић послали поруку Републици Српској да највећи ослонац и пријатеља има у Србији. И да се Србима више никад не могу и неће десити "Олује"!