latinica  ћирилица
05/10/2018 |  15:38 | Аутор: СРНА

Статусна конференција генералу Младићу заказана за 6. новембар

Статусна конференција у поступку против некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, осуђеног првостепеном пресудом Хашког трибунала на доживотни затвор, заказана је за 6. новембар, објавио је Механизам за међународне кривичне судове, који је правни насљедник Хашког суда.

На овој сједници, Младић ће имати прилику да истакне питања у вези са својим предметом и боравком у притвору трибунала.

Уколико Младић не буде желио да присуствује овој конференцији или да се укључи у њу путем видео-везе, мора о томе да обавијести Суд до 2. новембра, наводи се у одлуци коју је објавио Механизам.

Средином септембра потврђена је одлука којом је судија Жан-Клод Антонети искључио из жалбеног вијећа судије Теодора Мерона, Кармела Ађијуса и Лију Даћуна због могућности да буду пристрасни приликом одлучивања о Младићевој жалби на првостепену пресуду.

Разлог за искључење био је тај што су те судије учествовале у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су Младићу подређени официри Војске Републике Српске осуђени због злочина у Сребреници, у јулу 1995. године.

Умјесто њих, у апелационом вијећу су судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам.