latinica  ћирилица
05/10/2018 |  16:09 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Посао за 25 најбољих студената у И. Сарајеву; Додик: Стратешки значај Универзитета

Најбољи студенти Универзитета у Источном Сарајеву, промовисани су у звање асистената на својим факултетима.

У складу са недавним договором предсједника Републике Српске Милорада Додика са ректорима оба јавна Универзитета у Српској да се најбољи студентима омогући рад и даље усавршавање, на матичним факултетима Универзитета у Источном Сарајеву задржано је 25 младих асистената.

Борјан, Даринка, Раде, укупно 15 најбољих студената , уз још десет који ће звања асистената добити наредних дана, из студентских клупа у нову академску школску годину закорачиће као предавачи. Награђени су, јер су били најбољи.

Асистент Катедре теорија књижевности Филозофски факултет Универзитета Источно Сарајево Борјан Митровић захвалан је и Влади и Универзитету, јер, како каже, пружена му је могућностда ради посао који воли.

- Драго ми је што сам добила прилику да радим са младим људима, да напредујем, да се бавим научно истраживачким радом - истиче Даринка Дубовина Поповић, асистент Катедре физиологија Медицински факултет Универзитета Истично Сарајево.

И у наредним годинама Универзитет у Источном Сарајеву задржаће још најмање 40 најбољих студената.

- То је најбољи пут за развој универзитета, најбољи студенти, најбољи млади кадрови треба да остану у овоуј земљи и они су будући носиоци развоја. То је наш интерес и интерес Републике Српке да их оставимо на овим просторима - поручио је Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Пракса задржавања најперспективнијих студената на Универзитетима, каже предсједник Републике Српске, обавеза је друштва према тим младим људима и дуг за уложени труд у школовање.

- Они савршено добро знају да је ово тек почетак пута ка научним звањима, која ће их лоцирати у академској заједници захвалан сам на Вашем успјеху, очекујем да ћете постати најбољи. Изражавам очекивање да ће наставити да буду тако добри као и до сада - наводи Додик.

Осим за властите младе кадрове, врата Универзитета у Источном Сарајеву отворена су и за младе људе који су студирали у иностранству, а желе да се врате академској заједници Српске и допринесу њеном развоју.