latinica  ћирилица
05/10/2018 |  16:15 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Бањалука званично улази у трку за најпрестижније европско признање

У Брисел би, у понедјељак, под слоганом "Супротности се привлаче", требало да стигне бањалучка апликација кандидатуре за Европску престоницу културе 2024.

Град Бањалука овим и званично улази у трку за најпрестижније европско признање из области културе.

Након више од годину и по рада, у Брисел је послата бањалучка апликација. Након што је градска Скупштина једногласно одлучила да се Бањалука кандидује за Европску престоницу културе, израдђена је и Стратегија развоја културе града.

- Без обзира на то што се ради о првој степеници, већ смо остварили одређене резултате као што је Стратегија развоја културе за наредну деценију, тако да имамо назнаке о резултатима, оствареним у задњих годину дана - наводи Марко Бибија, шеф Тима за кандидатуру Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године.

Слоган "Супротности се привлаче" најбоље описује да је ово простор супротности и различитости, које, када се споје и привуку, ставарају нове вриједности и нову енергију, поручују из тима. Бањалука, културном сценом и потенцијалом, заслужује да понесе ову титулу, каже градоначелник.

- Уколико прођемо први круг, онда улазимо у наредну годину са потребом да прихваћену прелиминарну пријаву даље дорађујемо током цијеле 2019. године, а потом би ушли у финално одлучивање о градовима који ће понијети титулу Европске престонице културе 2024. године.

Бањалука је тренутно једини град из БиХ који је поднио апликацију за кандидатуру.