latinica  ћирилица
05/10/2018 |  18:46 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Да ли је на сцени покушај 5. октобра и у Републици Српској?

Да ли је, на 18. годишњицу од демонстрација у Србији, на сцени покушај 5. октобра и у Републици Српској.

Скуп групе "Правда за Давида" на Тргу Крајине, у почетку борба за правду и истину, одавно је исполитизован – оног тренутка када су представници опозиције почели отворено да га подржавају.

Та подршка стигла је и од ветерана тзв. Армије БиХ, који су и најавили долазак у Бањалуку. Међу њима су примјећене и групе из Федерације, од раније познате безбједносним агенцијама у БиХ.

Та неколицина од окупљених на Тргу Крајине има добре намјере, сматрају стручњаци. Бивши министар унутрашњих послова Томо Ковач, увјерен је да је на дјелу покушај рушења Републике Српске и њених институција. Иза свега, каже, стоје стране службе, којима је само требао окидач да се умијешају, и групу “Правда за Давида” искористе за дискредитацију МУП-а једног од стубова Републике Српске.

- И сва суштина дјеловања према МУП-у је да га направе ненародним, и то већ дуже траје - каже Томо Ковач, бивши министар унутрашњих послова Републике Српске.

Да је Покрет "Правда за Давида", одавно исполитизован, сада је већ свима јасно, каже СНСД-ов Сташа Кошарац. То је, каже, видљиво и у отвореној подршци политичких партија из Федерације, који су послали своје представнике у Бањалуку.

- Овај појачан однос плитичких структура и Федерације и навијачких скупина као и група екстремиста и људи који су чинили злочине над српским народом говоре о томе да се Федерација и те како покушава да мијеша у овај случај у Републици Српској што не доприноси рјешавању тог прпоблема. Ова група очигледно прераста из групе “Правда за Давида” у групу за унитарну БиХ - истиче Кошарац.

Од раније је познато да су навијачке групе из Федерације најавиле долазак у Бањалуку. Слично је урадио и командант 4. батаљона Бугојанске бригаде тзв. Армије БиХ Самир Садиковић. На фотографији, заједно са још једним лицем који на мајици, носи лик њиховог ратног команданта Атифа Дудаковића пружа подршку групи Правда за Давида. На друштвеним мрежама и фотографије и видео снимци представника бошњачких политичких партија и ветерана, како најављују долазак на Трг Крајине.

А правду, тако бар кажу, на Тргу Крајине траже и представници опозиције који су отказали завршне скупове у Бањалуци, истовремено позивајући своје чланове да се придруже окупљенима на тргу.

- Они који су потпуно свјесни губитка избора размишљају једино у том правцу да би уз инциденте могли да тај крах и пораз сакрију или избјегну и траже неку врсту алибија од властитог пораза, не схватајући колико је то опасно у смислу грађанских немира или нереда у Српској - напомиње  Ненад Стевандић, потпредсједник НСРС.

Према сазнањима МУП-а, у Бањалуци су примјећене двије групе лица из Федерације склоних криминалу и од раније познатих безбједносним агенцијама БиХ.

- Они који су против нас ратовали 90-тих и данас то раде у форми специјалног рата. Зато представници разних екстремитичких и сличних организација желе да дођу у Бањалуку да би запалили сукоб који треба да прерасте у српски пожар који би на крају довео до уништења Републике Српске - напомиње Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

И није случајно, што све организује баш данас, тврде стручњаци. Србија, кажу, и данас трпи посљедице обојене револуције. Српска то не би могла да преживи, упозорава посланик СНС-а у Скупштини Србије, Владимир Ђукановић.

- Упамтите сви ви, људи су гинули за Републику Српску. Не може нико да дозволи да због политичких трзавица Република Српска, не дај боже дође у једну тешку ситуацију. Зато вас молим, поучени нашим искуством од 5. октобра 2000. године, драга браћо у Републици Српској, не дозволите да било која западна амбасада покуша вама да уруши вашу Републику Српску - поручио је Владимор Ђукановић, поласник СНС-а у Скупштини Србије.

- Чињеница је да све користе стране амбасаде у Сарајеву да мотивишу људе да изађу на демонстрације против режима и да нанесу зло Републици Српској - наводи Војислав Шешељ, предсједник СРС-а.

Медији у Србији и БиХ већ данима најављују покушај рушења Републике Српске, у који су, како се наводи, укључене водеће западне обавјештајне службе и њихове амбасаде у Сарајеву.