latinica  ћирилица
05/10/2018 |  19:55 | Аутор: СРНА

Вулин: Међународна заједница да дјелује превентивно

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да Србија од међународне заједнице очекује да на простору Косова и Метохије дјелује превентивно, изразивши наду да предсједник самопроглашеног Космета Хашим Тачи неће наставити са провокацијама.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Одговарајући на новинарско питање о укидању повишеног степена борбене готовости Војске Србије и о провокацијама Тачија посјетом Газиводама, Вулин је рекао да све безбједносне структуре Србије будно прате ситуацију на простору Косова и Метохије и да ће умјети да одговоре на сваку провокацију и сваки покушај угрожавања људи који тамо живе, преноси "Спутњик".

"Надамо се да Хашим Тачи неће наставити са провокацијама, да неће изазивати сукобе, нереде и немире. Очекујемо од међународне заједнице на простору Косова и Метохије да се понаша у складу са својим мандатом и да превентивно делује, а не да чека да се нешто деси", поручио је Вулин.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи је у суботу, 29. септембра, у пратњи најмање 130 специјалаца из три формације полиције самопроглашеног Косова наоружаних дугим цијевима, ненајављено ушао на сјевер Космета, при чему су четири лица српске националности била приведена и физички и вербално малтретирана.

Припадници Росу и осталих јединица повукли су се са Газивода након неколико часова, а у међувремену врховни командант и предсједник Србије Александар Вучић издао је наредбу Генералштабу Војске и МУП-у Србије да уведу стање највише готовости и приправности.