latinica  ћирилица
06/10/2018 |  07:16 ⇒ 07/10/2018 | 07:19 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј освештао Храм у Мрчевцима; Присуствовали званичници Српске (ФОТО)

Његова светост патријарх српски Иринеј и Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем данас су у селу Мрчевци код Лакташа освештали новоизграђени Храм Светих равноапостолних Константина и Јелене.

Кумови храма су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Одбора за изградњу храма Драгољуб Давидовић, којима су уручене писане захвалнице.

У бесједи након освештања храма, патријарх Иринеј је позвао све грађане Републике Српске да живе у слози и љубави.

"Ми смо мали народ и да би се одржали морамо бити сложни и јединствени. То нас је одржало у читавој историји и то ће нас одржати сада и у будућности", истакао је патријарх Иринеј.

Он је навео да се Република Српска налази у великом искушењу у борби за опстанак.

"Много је оних који не желе да чују за име Републике Српске и за нас Србе, за вјеру хришћанску и православну, али то је њихов проблем. Наше је да се уздамо у Господа Бога и да га носимо у срцима својим, а све друго што је изнад нас остаје Богу", напоменуо је патријарх Иринеј.

Премијерка Цвијановић (Фото: РТРС)

Он је рекао да српски народ није глуп, већ интелигентан и да је свијету дао велике личности.

Патријарх Иринеј је поручио српском народу да чува Републику Српску, свој идентитет и српску вјеру православну.

Владика Јефрем изразио је захвалност Његовој светости патријарху Иринеју на бесконачној љубави и пажњи коју има према Епархији бањалучкој и српском народу на простору Републике Српске и шире.

"Хвала Вам јер сте нашли времена да и поред силних обавеза посјетите ове просторе, а посебно Републику Српску. То за нас много значи, осјећамо се духовно јачи, способнији, да рјешавамо проблеме и искушења којих има на свим и на нашем простору", истакао је владика Јефрем.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Храм Светих равноапостолних Константина и Јелене у Мрчевцима код Лакташа изграђен у част српских жртава из овог села које су убиле усташе у Другом свјетском рату, као и жртава из протеклог рата.

Додик, који је да породицом један од кумова овог храма, подсјетио је да је у налету усташких јединица у овом селу у Другом свјетском рату само у једном дану убијен 141 мјештанин тог села, те да су том приликом убијене и комплетне породице.

"Увијек је постојала жеља овог народа да изгради храм посвећен тим жртвама, као и жртвама у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату", рекао је Додик новинарима након освештања храма.

Патријарх Иринеј - литургија (Фото: СРНА)

Он је истакао да је изградњу ове светиње, која је прављена са љубављу, помогло више од 2.200 дародаваца различитог обима.

"Након четри године окупили смо се овдје да освештамо новоизграђени храм уз присуство Његове светости патријарха српског Иринеја и владике бањалучког Јефрема", рекао је Додик.

Предсједник Српске захвалио је владики Јефрему који је благословио овај храм и патријарху Иринеју што су освештали светињу у Мрчевцима.

Освештању храма присуствовала је и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Породица Додик (Фото: СРНА)

Храм је подигнут у спомен свим мјештанима села Мрчевци, који су невино пострадали 6. октобра 1942. године, када су усташки злочинци Независне Државе Хрватске извршили стравичан покољ у селу и убили 126 становника.

Освештање Цркве (Фото: РТРС)

Освештање Цркве (Фото: РТРС)

Освештање Цркве (Фото: РТРС)

Освештање Цркве

Освештање Цркве (Фото: РТРС)

Освештање Цркве (Фото: РТРС)

Жељка Цвијановић и Милорад Додик (Фото: РТРС)

Патријарх Иринеј и премијерка Цвијановић (Фото: РТРС)

Освештање Цркве (Фото: РТРС)

Додик и Цвијановић (Фото: РТРС)