latinica  ћирилица
08/10/2018 |  18:47 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Завршница суђења Орићу заказана за 19. октобар

Суд БиХ је за 19. октобар заказао завршне ријечи Тужилаштва на обновљеном суђењу, због убиства три српска заробљеника, ратном команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и његовом војнику Сабахудину Мухићу. Прије правоснажне пресуде, одбране оба оптужена завршне ријечи требало би да изнесу 2. новембра. Прије тога, Орићев адвокатски тим уложиће посљедње материјалне доказе, који су напрасно, тек на крају данашњег рочишта најављени. Да ли се поново, у овом предмету, крши Закон о кривичном поступку?

Након што су пропали сви претходни покушаји, да пред Апелационим вијећем, дискредитују заштићеног свједока "О1" - Орићевог и Мухићевог саборца и очевица њихових егзекуција, адвокати оптужених од судија су "великодушно" добили још једну шансу! И то на самом крају доказног поступка! Лејла Човић, предложила је, а судије без поговора прихватиле могућност, да у спис буду уврштени и документи о Орићевом послијератном "ангажману" у Федералном министарству за питања бораца.

Подсјетимо, готово истовремено Насер Орић је постао "власник" оптужнице и "сарадник" Министарства на пројекту "ревизије" борачких спискова. И опет, некако истовремено, заштићени свједок "избрисан" је са списка Орићеве 28. дивизије, иако је претходно "преживио" најмање три ревизије.

Напрасно му је укинута и инвалиднина за двоструко рањавање, коју је, годинама редовно примао. А када већ одбрана, није могла да "убиједи" Вијеће у исправност Орићевог ревизионистичког вршљања по списковима, покушаће његовим Уговорима о дјелу.

"Из тих Уговора о дјелу доказаћемо да оптужени није био ангажован у Министарству у вријеме када је спорна ревизија извршена и да на њу није могао утицати", рекла је Човићева.

Из наступа Човићеве, извјесно је, да спорни Уговори неће бити "датирани" на вријеме када је свједоку напрасно "избрисан" борачки статус. Да се наслутити и да ће гласити на који дан или седмицу, након 25. децембра 2015., када је "О1" ревизионистички, "престао" бити демобилисани борац. На папиру, наравно.

Но, више од фабриковања докумената у Федералном министарству бораца, брину поступци у судници. Човићева је и на једном од претходних рочишта бомбастично најављивала како посједује извод из кривичне евиденције, према којем је свједок осуђиван за лажно пријављивање! Након упорног инсистирања поступајућег тужиоца да тај "доказ" у судници и прикаже, напрасно га је "загубила" негдје у спису. Истом, у којем данас није било ни спорних Уговора. Али, биће, обећала је најкасније, за три дана.

"Апсолутно се противимо извођењу ових доказа обзиром да би опет било угрожена једнакост страна у поступку, јер је све ово могло бити у првостепеном поступку", рекао је тужилац.

Не само да се, наводних Уговора, Човићева није "сјетила" у првостепеном поступку, већ их није најавила, ни на почетку другостепеног - како нормативи налажу. Због, како је тужилац примједбова “угрожавања“ једнакости страна у поступку, судско вијеће одбило је да саслуша два нова свједока одбране. Но, за Уговоре о дјелу, одлучило је, адвокатима да "прогледа кроз прсте"! Да ли ће Орићева и Мухићева "невиност" опет бити заснована на фантомском доказу, као што је то био случај у поништеној првостепеној пресуди!?