latinica  ћирилица
15/10/2018 |  18:20 ⇒ 16/10/2018 | 08:20 | Аутор: РТРС

Заев нуди амнестију ВМРО у замјену за подршку новом имену Македоније

У Савјету Европске уније и о македонском референдуму.

У Собрању се раправља расправу о уставним промјенама, којима би Македонија промијенила име, а зазврат ушла у Европску унију и НАТО. Велика је неизвјесност да ли ће власт добити подршку 80 од 120 посланика, колико им је потребно. Нудили су чак и помирење и имунитет за прошлогодишње нереде у Собрању.

Триком се послужио када је састављао референдумско питање, а ни овај пут, македонски премијер, чини се, није био спреман да судбину државе препусти вољи народа. Отворено је опозицији понудио имунитет, у замјену за десет гласова који му недостају.

- Сада је тренутак да опростимо. Хајде да опростимо сада када је то најпотребније. Сви знамо да је врхунац подјела и мржње био 27. април прошле године. Крваве слике посланика обишле су свијет. Ево шансе за праштање. Почнимо од 27. априла. Знам да све има цијену. Спреман сам да је платим - каже Зоран Заев, македонски премијер.

С друге стране, из ВМРО-ДПМНЕ затражили су од парламента да изгласа неповјерење Влади, сматрајући да она нема легитимитет да мијења Устав и име Македоније, јер то питање није било дио њихове кампање када их је народ изабрао.

- Ово је кључни моменат гдје свако од нас присутних зна да је ово најважнија политичка одлука коју ће донијети. Не смијемо да ударамо у зид, да нема алтернативе, да нема другог пут напоље. Мора бити, а правац остаје ЕУ и НАТО - сматра Илија Димовски, посланик ВМРО-ДПМНЕ.

Правац ка Европској унији и НАТО желе и грађани који су протестовали пред зградом Собрања, али не по цијену на коју је пристао Зоран Заев.

Расправа се наставља и наредних дана, а неколико посланика пожалило се на притиске од стране и власти, и опозиције. Велико је питање, ако су већ имунитети за кривична дјела нуђени отворено, шта је тек нуђено испод стола.