latinica  ћирилица
18/10/2018 |  15:34 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Павић: Будуће смјене - ствар договора ДНС-а и СНСД-а

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић истакао је да је ова партија остварила најбољи изборни резултат до сада, те да он одговара плану о освајању 100.000 гласова и 12 до 15 посланика у Народној скупштини Републике Српске.

"ДНС је остварио све предизборне циљеве. За сада имамо 13 посланика у Скупштини и око 98.000 гласова, а заједнички кандидати за предсједника Српске и српског члана Предсједништва БиХ су побиједили", истакао је Павић.

Коментаришући оцјене да су појединци из ДНС-а током избора радили против интереса владајуће коалиције СНСД-ДНС-СП, Павић је рекао да су смјене обављене мимо знања руководства ДНС-а, да им није јасно ко их је тражио и проводио, нити је стигло објашњење за такве потезе.

Он сматра да смјене кадрова ДНС-а нису извршене због слабих резултата, јер су људи који су предмет смјена, у оквиру коалиције, остварили добре резултате и изнијели кампању у многим општинама и градовима Српске.

"Овдје је ријеч о некој другој позадини коју нисмо испитивали", каже Павић.

Он је поручио да ће ДНС заштитити своје кадрове, тврдећи да је ДНС врло савјесно урадио свој коалициони дио посла и понашао се према ранијим договорима.

"Тешко ћу се одрећи било ког човјека који је постигао добар резултат", поновио је Павић и нагласио да у владајућој коалицији мора бити повјерења и толеранције.

Он је изразио незадовољство начином смјењивања и нагласио да је у разговорима са лидером СНСД-а Милорадом Додиком договорено да тога више неће бити без договора предсједника или органа двије партије, као и да ће се ићи у правцу формирања власти у Републици Српској и БиХ.

"Након Колегијума ДНС-а, који смо одржали прије неколико дана, и закључка да се обаве разговори са лидером СНСД-а Милорадом Додиком, тај разговор је у два наврата обављен. Заједнички смо договорили одређене процедуре и да нема више смјена без договора два предсједника или органа двије странке", рекао је Павић новинарима у Бањалуци након сједнице Предсједништва ДНС-а.

Он је оцијенио да је разговор са предсједником СНСД-а релаксирао односе двије странке и два значајна коалициона партнера. "Закључак је да даље идемо у стварање услова за разговоре о формирању власти у Српској и БиХ", рекао је Павић.

Он је истакао да ДНС нема разлога да одустане од премијерске позиције у будућој Влади Српске, јер је то, како каже, дио ранијег договора у оквиру владајуће коалиције.

Павић је нагласио да је на данашњој сједници изражено пуно јединство чланова тог тијела, што ДНС-у гарантује будућност и да ће та странка бити један од "стабилизатора" укупних односа у Српској и БиХ.

Он је поново демантовао информацију коју су пренијели поједини медији да размишља о оставци на мјесту лидера партије.

Када је ријеч о одлуци Владе Српске о давању сагласности Инвестиционо-развојној банци /ИРБ/ за продају акција Рудника жељезне руде /РЖР/ "Љубија" путем аукције, Павић је рекао да се ДНС принципијелно не слаже са таквим начином продаје, али да сада нису у могућности да утичу на такав начин продаје.

Сједници су присуствовали и замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић, генерални секретар Драгутин Родић и остало руководство партије.