latinica  ћирилица
21/10/2018 |  18:04 ⇒ 22/10/2018 | 08:53 | Аутор: РТРС

Грађани Рибника изјаснили се о смјени начелника општине Раденка Бањца

Грађани Рибника данас су се изјаснили да ли су за смјену начелника општине Раденка Бањца.

Поступак за његов опозив у Скупштини општине Рибник покренут је на сједници 11. септембра.

Као разлог за смјену наведено је то што Бањац није обезбиједио извршавање закона, нити спроводио одлуке Скупштине општине.

На терет му се ставља и неспровођење стратешких развојних докумената општине Рибник.

С друге стране, Бањац истиче да је све рађено према плану и закону.

Кршење и непровођење скупштинских одлука, расписивање тендера за путне правце који нису у плану капиталних инвестиција за период до 2020. године и нерационално трошење буџетских средстава, само су неки од 17 разлога који су у локалном парламенту наведени као круцијални за покретање поступка опозива актуелног начелника општине, Раденка Бањца.

Иницијативу за његову смјену подржали су одборници СНСД-а и ДНС-а, одборници СДС-а и СП-а били су уздржани, док против одлуке о опозиву није гласао нити један одборник у Скупштини општине.

- Мислим да су највећи разлози нереализација капиталних инвестиција за 2017. годину и нереализација инвестиција за 2018. годину што се тиче путне инфраструктуре. Оно што је нас чудило је то што је новац обезбијеђен, међутим нисмо могли схватити зашто се не ради то што смо обећали нашим грађанима, каже Душко Дакић, предсједник СО Рибник.

Бањац тврди да опозив није потребан и да се без потребе троше средства грађана. Истиче да је од 2016. до данас све рађено по плану и закону и да је у општину Рибник за вријеме његовог двогодишњег мандата уложено преко три и по милиона марака: "Мислим да је ово непотребно и да је ово идеја групе појединаца у СО Рибник, који са својим породицама не живе овдје него у Бањалуци. Овдје само повремено долазе, и сигурно им није стало до бољег живота у општини Рибник."

Коначан суд о овом питању даће грађани Рибника. Они су се данас, на својеврсном референдуму, изјаснили да ли су "за" или "против" смјене актуелног начелника општине.

Укупно шеснаест бирачких мјеста отворено је јутрос, тачно у 7 часова.

- У бирачком списку је уписано 6.270 гласача, од чега су 55 регистровани да гласају поштом, појасника је Сава Савић, предсједница комисије за провођење поступка опозива начелника општине Рибник.

Бирачка мјеста у Рибнику затворена су у 19 часова, а резултати изјашњавања о опозиву начелника општине биће објављени одмах након пребројавања гласова.