latinica  ћирилица
24/10/2018 |  22:21 ⇒ 25/10/2018 | 12:39 | Аутор: РТРС

СПЕЦИЈАЛ - Иза мигрантске кризе у БиХ крију се два плана (ВИДЕО)

Иза мигрантске кризе у БиХ крију се два плана - збрињавање поражених војника Ал Каиде и Нусра фронта, и промјена етничке структуре на рубним подручјима Републике Српске и ФБиХ, закључак је вечерашње емисије Специјал.
Специјал РТРС - Фото: РТРС
Специјал РТРСФото: РТРС

Истакнуто је да је Република Српска дуго упозоравала на ову кризу, али да Сарајево није сарађивало, нити је адекватно одговорило на овај проблем.

- Ситуација са мигрантима прераста у безбједносну пријетњу и проблем. Овај проблем ће све више ескалирати, ако се нешто не предузме. Република Српска има закључке које ћемо поштовати, а то је да на подручју Српске нема услова за смјештај миграната - истакао је Дарко Ћулум, предсједник Републичког координационог тијела за праћење мигрантске кризе.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је да је један од већих проблема то што се не зна одакле мигранти долазе.

- Начин на који се мигранти идентификују је апсолутно незаконит. Не знате одакле долазе и то је проблем. Из Сарајева немојте очекивати помоћ, јер је ова антиуставна операција режирана у Сарајеву - нагласио је Галијашевић.

Члан Координационог тима Републике Српске, Миле Међед, истакао је да је мигрантска криза помно испланирана и да "забрињава што Савјет министара није реаговао адекватно и што се чекало да се ситуација погорша".

Погледајте читаву емисију Специјал: