latinica  ћирилица
05/11/2018 |  14:35 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Координационо тијело: Спријечити незаконите уласке миграната

Оперативни штаб Координационог тијела за питање миграција закључио је да је неопходно спријечити незаконите уласке миграната, те ојачати границу БиХ, наведено је у информацији Министарства безбједности о стању у области миграција у вези с повећаним приливом миграната у БиХ која је на дневном реду данашње сједнице Савјета министара.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

На састанку, одржаном 25. октобра, закључено је и да ће МУП Републике Српске упутити додатних 40 полицајаца који ће у договору са припадницима Граничне полиције бити распоређени на најкритичнијим дијеловима источне границе БиХ.

У информацији се истиче да ће мигранти који се већ налазе на подручју Унско-санског кантона /УСК/ у кратком року бити постепено смјештени у просторе подузећа "Бира" које ће служити као прихватни центар.

"Међународна организација за миграције /ИОМ/ ће у наредном периоду расписати одговарајуће тендере на које се може пријавити Црвени крст Мостар, те у складу с прописима аплицирати за средства која су им неопходна", наведено је у информацији коју је потписао министар безбједности Драган Мектић, а која је у посједу Срне.

На састанку Оперативног штаба Координационог тијела за питање миграција били су и комесари МУП-а УСК и МУП-а Кантона Сарајево.

У информацији је истакнуто и да је комесар из УСК рекао да је повећан број пријављених кривичних дјела на том подручју, те да је огромно незадовољство грађана који су организовали протесте на улицама Бихаћа.

Он је позвао надлежне институције БиХ да предузму неопходне активности на рјешавању те ситуације.

"Комесар је тражио да се учини све како би се зауставио даљи долазак миграната на подручје УСК. Комесар МУП-а Кантона Сарајево је, између осталог, истакао добру сарадњу са представницима Службе за послове са странцима везано за локалитет 'Ушивак' и изразио спремност припадника МУП-а Кантона Сарајево за пружање помоћи надлежним тијелима у складу са законом", пише у информацији.

Наведено је и да је Министарство безбједности у сарадњи с надлежним институцијама израдило информацију с акционим планом мјера које треба хитно предузети с фокусом на незаконите мигранте и пропусност границе, прије свега са источним сусједима БиХ, а која је усвојена на сједници Савјета министара 15. маја.

Срна је објавила и да је у информацији, која ће бити разматрана на данашњој сједници, истакнуто да су од 1. јануара до 30. октобра Служби за послове са странцима пријављена 20.782 незаконита мигранта на територији БиХ, а да је намјеру за подношење захтјева за азил у том периоду исказало 19.625 лица, док је 1.310 поднијело захтјев за азил.

Аустријски дневни лист "Кронен цајтунг" објавио је да је око 20.000 миграната спремно да уђе у ЕУ из БиХ преко граничног прелаза код Велике Кладуше, позивајући се на неименоване изворе из аустријског Министарства унутрашњих послова.

У тексту је наведено да се та група миграната, у којој скоро да нема жена, састоји од младића мароканског, алжирског, иранског и пакистанског поријекла, за разлику од претходних мигрантских таласа у којима су били махом избјеглице из Сирије.

Оно што највише брине аустријско Министарство унутрашњих послова јесте то што су, како је наведено, многи од тих младића наоружани ножевима.