latinica  ћирилица
08/11/2018 |  17:53 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Додјелом награда завршени "Вишњићеви дани"

Додјелом награда најбољим литератама, рецитаторима и бесједницима у Бијељини је данас завршена културна манифестација "Вишњићеви дани" која је богатим четвородневним садржајем обиљежила бројне годишњице из српске историје, књижевности и културе.
Вишњићеви дани, Бијељина - Фото: СРНА
Вишњићеви дани, БијељинаФото: СРНА

У градском Центру за културу је као својеврсна награда учесницима манифестације и суграђанима изведена монодрама "Вук Стефановић Караџић" Љубе Божовића, по тексту Милована Витезовића.

Организатор "Вишњићевих дана" је Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Бијељина, а 25. манифестација била је у знаку стогодишњице завршетка Првог свјетског рата, два вијека Српског рјечника Вука Стефановића Караџића и 140 година од рођења композитора Исидора Бајића, аутора опере "Кнез Иво од Семберије".

У оквиру манифестације одржана је Свечана академија, научни скуп "Српско друштво и стогодишњица завршетка Великог рата, резултати и посљедице", изложба о кнезу Иви и Исидору Бајићу, промоције актуелних издања "Просвјете", пјесничко вече, концерт класичне музике, као и фолклорно и гусларско вече.

О Филипу Вишњићу су одржани поетско-историјски часови у Међашима и Трнови, гдје је пјесник провео дио живота.