latinica  ћирилица
29/11/2018 |  14:39 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Требиње: Расвијетљена четири случаја паљевине аутомобила

Полиција је у Требињу открила организовану групу која је одговорна за четири пожара, подметнута на аутомобилима, чији су власници службеници полиције и Пореске управе.

Ухапшени су осамнаестогодишњи П.Б. и тридесетдвогодишњи Н.Ш, обојица из Требиња.

Незванично, ријеч је о Павлу Бодироги и Неђи Шиповцу. Из Полицијске управе саопштено је да су овом истрагом ријешена четири од укупно шест подметнутих пожара на аутомобилима у Требињу у овој години.

Начелник Полицијске управе Требиње Жарко Лакета је подсјетио да се прво кривично дјело догодило 26. марта на паркингу у насељу Луч када је осумњичени П.Б. изазвао пожар на аутомобилу "мерцедес Ц200", који је користио полицијски службеник са иницијалима Н.М.

"Осумњичени је на предњем дијелу возила, регистарских ознака М42 А 051, просуо лако запаљиву течност и отвореним пламеном изазвао пожар", рекао је Лакета.

Он је навео да се друго кривично дјело десило 27. јуна у Улици војводе Влатка Вуковића када је П.Б. лако запаљивом течношћу посуо и запалио возило "опел астра", регистарских ознака А23 Е 510, које је користио полицајац са иницијалима П.Е.

У Улици војводе Влатка Вуковића почињено је и треће кривично дјело 17. јула.

"Осумњичени П.Б је запаљивом течношћу посуо аутомобил `рено клио`, регистарских ознака А 89 О 429, власништво инспектора Пореске управе Требиње иницијала Ч.М", рекао је Лакета.

Према његовим ријечима, четврта паљевина догодила се 3. августа у Жичкој улици гдје је П.Б. запаљивом течношћу посуо и запалио аутомобил "опел корса" регистарских ознака 132 Ј 591, власништво референта за наплату у Пореској управи Требиње иницијала Т.Љ.

Лакета је рекао да су припадници Полицијске управе Требиње током претреса куће и аутомобила лица чији су иницијали Н.Ш. пронашли и један војни експлозив ТНТ од 500 грама, двије електричне детонаторске каписле и спорогорећи штапин дужине око 130 центиметара, те више мобилних телефона.

Након криминалистичке обраде лице П.Б. је, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу, предато Окружном тужилаштву на даље поступање.

Над другим осумњиченим Н.Ш. и даље се врши криминалистичка обрада у просторијама Полицијске управе Требиње, након чега ће против њега бити поднесен извјештај о оштећењу и одузимању туђе ствари, као и недозвољеној производњи и промету експлозивних материја.

Лакета је истакао да у овом случају није ријеч о пироманима, како су пренијели поједини портали, већ о организованој групи.

Посљедњи случај паљевине аутомобила у Требињу догодио се у суботу, 24. новембра, након чега је засједао и Форум за безбједност.