latinica  ћирилица
30/11/2018 |  12:38 ⇒ 12:58 | Аутор: Агенције

"Трамп игра као мајмун на жици, мислим да се плаши"

Амерички предсједник Доналд Трамп отказао је састанак са руским предсједником Владимиром Путином, наводно због кризе у Керчком пролазу.
Владимир Путин и Доналд Трамп - Фото: Screenshot
Владимир Путин и Доналд ТрампФото: Screenshot

Стручњаци који су говорили за Раша тудеј наводе да то није прави разлог који стоји иза нове, неочекиване одлуке Доналда Трампа.

Званично, Трамп је састанак са Путином у оквиру самита Г20 у Аргентини отказао јер "бродови и морнари нису враћени из Русије у Украјину", алудирајући на напетости до којих је дошло у недјељу на Црном мору.

- Мислим да ако је то разлог за отказивање састанка, онда је то лош разлог - рекао је професор за људска права на Универзитету у Питсбургу Ден Ковалик.

- Без обзира на то како неко гледа на ситуацију у Керчком пролазу и на то ко је крив, мислим да је вријеме да САД и Русија имају састанак и да покушају да се носе са свим тензијама којих има у Европи између Русије и НАТО - додао је он.

Како је нагласио, врло је могуће да је Трамп под притиском да не изгледа као да је "у колу" са Путином.

- То је засигурно како би избјегао лош публицитет. Као што сте примијетили, посљедњи пут кад се сусрео са Путином био је означен као издајник. Ето колико су неке ствари луде у овој земљи - рекао је професор.

Амерички медији су, како се наводи, оштро реаговали на најављени састанак Путина и Трампа у Хелсинкију у јулу. Разлог за то је што Трамп није уопште поменуо руско "мијешање" у изборе 2016. године.

Бивши амерички допломата Џим Џатерс каже да то више има везе са појављивањем бишег Трамповог адвоката Мајкла Коена пред судом.

- Мислим да је то разлог зашто је осјећао да треба да откаже састанак са Путином - рекао је он.

Умјесто да поведе разговор са Русијом, Индијом и Кином на самиту како би се ријешили проблем на Црном мору и Јужном кинеском мору, Трамп је, како је рекао, повучен унутрашњим проблемима своје земље.

- Једноставно га вуку ти ситни домаћи политички проблеми који су створени да поткопају Трампову владавину – и жао ми је што морам да кажем, али он игра као мајмун на жици. Мислим да се плаши - рекао је Џатерс.

Новинар Нил Кларк сматра да је једино изненађење када је у питању отказивање састанка у Буенос Ајресу то што нико тиме није изненађен.

Како је навео, демократе које су позивале на отказивање састанка сада кажу да би ипак требало да се састану двојица лидера.

Нагласио је и да види ту могућност да је Кијев изрежирао инцидент у Керчком пролазу како би саботирао састанак Путина и Трампа, јер би он могао да доведе до смањења тензија између САД и Русије.

- Доста је људи који не желе да се то деси. Они заиста не желе да САД и Русија имају боље односе - навео је Кларк.