latinica  ћирилица
30/11/2018 |  15:49 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Скупштинска већина у Бијељини усвојила нацрт ребаланса буџета

Скупштинска већина у Бијељини усвојила је нацрт ребаланса буџета за ову годину, којим је буџет повећан са 54 на 55 милиона марака и нацрт одлуке о градском буџету за идућу годину, у износу од око 49 милиона марака.

Док опозиција приговара да је буџет опет потрошачки ,а не развојни и најављује амандмане, градски челници тврде да највише улажу у капиталне инвестиције, због којих су се и кредитно задуживали.

Први ребаланс буџета био је у јуну ове године због кредита у износу од пет милиона марака, а на другом ребалансу та средства користе се за измирење око 800 000 марака кредитних обавеза губитничких предузећа Еко деп и Бања Дворови и 170 000 марака затезних камата ,оштро приговара опозиција. Сматрају да су ова средства требало да буду искориштена за развојне пројекте .

"Финансирамо губиташе. То није добро и треба да та пракса буде укинута. Предлажем да се направи стратегија и за једно и друго и сва друга предузећа која су у проблем", рекао је одборник СНСД-а Драган Кнежевић.

"Морамо их навићи да од својих средстава измирују обавезе, плате... На овакав начин једноставно узимамо милион марака које можемо скренути у друге сврхе", изјавио је одборник СНСД-а Васо Арсеновић.

Другим ребалансом буџет је повећан за милион марака и износи 55 милиона.

"Оно што је највећа ставка је да смо преузели враћање кредита за Бању Дворове и 'Еко деп' и остале неке ставке које нису значајне да се помињу", истакао је начелник Одјељења за финансије Славко Башић.

Нацртом буџета за идућу годину у градској каси предвиђено је шест милиона мање.

"Имаћемо сигурно проблема са реализацијом буџета. Имамо много већих расхода него што смо очекивали приликом изградње канализације", додао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Опозиција је незадовољна планираном расподјелом средстава у буџету за 2019. годину; сматрају да би стипендије за студенте требало да буду повећане са 250 на 400 000 марака, те да омјер издвајања за мала и средња предузећа и репрезентацију буде најмање 1:5. 

"Улагања у мала и средња предузећа 80.000 КМ, а трошкови репрезентације 70.000 КМ. Не смије бити тај омјер", навео је Кнежевић.

"Репрезентација се не користе за репрезентацију предсједника, 90 посто иде на обиљежавање значајних датума, каже предсједник Скупштине града Бијељина Славиша Марковић.

Измијењена је и одлука о кредитном задужењу града за капиталне пројекте .Средства су повећана за канализацију,а смањена за експропријацију дринског насипа,за шта ће,како је речено, новац бити обезбијеђен када почне овај посао .Идуће године Бијељини истичу три велика кредита , па је најављена могућност новог задужења ради изградње спортске дворане. Од новоизабраног посланика СНСД-а у Народној скупштини Недељка Ћорића, који је био гост на сједници, и који је најавио да ће и убудуће радити на унапређењу квалитета живота у Бијељини затражена је помоћ и подршка републичких власти у обезбјеђивању земљишта за изградњу дворане.