latinica  ћирилица
30/11/2018 |  21:02 ⇒ 01/12/2018 | 12:41 | Аутор: РТРС

Отворена изложба "Сјећања" принца Михаила од Југославије

У Галерији Андрићевог института "Лубарда" отворена је изложба фотографија "Сећања", аутора принца Михаила Карађорђевића.

Избор из опуса принчевих ауторских фотографија, осим публике у Женеви, Монаку и Београду, наредни мјесец имаће прилику да види вишеградска публика и посјетиоци Андрићграда.

Прије 30 година нисмо могли ни претпоставити да ће један од Карађорђевића управо овдје на овој такчки у Вишеграду излагати, али је изградњом Андрићграда и отварањем галерије "Петар Лубарда" створено „умјетничко гнијездо“ од галерије гдје је и то могуће, рекао је отварајући изложбу директор Андрићграда Емир Кустурица .

- Били смо у многим, али ријетко која је андерграунд, и у исто вријеме може да угости ове елегантне и рекао бих фотографије које од баналности на један врло вјешт начин праве снажан умјетнички доживљај, рекао је Емир Кустурица, директор Андрићграда.

Фотографије принца Михаила увијек показују мјешавину снажног западноевропског рационалног размишљања са додиром источноевропског мистицизма. Иза сваке његове фотографије стоји по једна прича. Умјетнички рад Михаила Карађорђевића открива веома приватни и софистицирани поглед на свијет.

- Вечерас вам представљам фотографије од којих је половина настала у Србији а остале у Француској, Швајцарској и Италији. На мојим фотографијама види се организованост, структура линије, и уживам у графитима, истакао је принц Михаило Карађорђевић.

Принц Михаило на фотографијама доноси представе предмета и ситуација, показујући одличан осјећај за ред и логику. Његово природно посматрање живота види се у избору тема, свакодневним предметима и производима које је направио човјек, као и у живим бићима и самој мајци природи.