latinica  ћирилица
02/12/2018 |  16:53 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Не волим теорије завјере, али превише је случајности

Предсједник Русије Владимир Путин буквално је нацртао лидеру Француске Емануелу Макрону и њемачкој канцеларки Ангели Меркел шта се десило у Керчком мореузу, рекао је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

"Мислим да нису могли да не чују став Русије. Предсједник је буквално нацртао како се све десило, како је то била унапријед смишљена провокација и како су покушали да је реализују", рекао је Лавров у интервјуу телевизији "Русија 1".

Он је нагласио да су руски граничари крајње професионално испунили своје обавезе, "покушавајуц́и да спријече нежељени инцидент". По ријечима министра, на украјинским бродовима је пронађено наређење руководства, у којем се говорило да треба кришом ући у неутралне воде, а затим се пробити испод Кримског моста кроз Керчки мореуз.

"Предсједник Русије је лично о томе говорио својим саговорницима. Нисам чуо од њих било какву реакцију која би била заснована на другачијим чињеницама", додао је Лавров.

Ово је потврдио телевизији и помоћник руског лидера Јуриј Ушаков, који је саопштио да је Путин буквално "цртао скицу, показујући како су се понашали украјински војници".

Лавров није искључио да је провокација у Керчком мореузу могла бити повезана са предстојећим састанком Путина и америчког лидера Доналда Трампа.

"Нисам присталица теорија завјере и свих конспиративних измишљотина, али у посљедње вријеме десило се превише случајности. Уочи значајних догађаја изненада се дешавају неке провокације", рекао је Лавров.

Он је указао да се то даље користи за вршење притисака, поред санкција.