latinica  ћирилица
05/12/2018 |  10:50 | Аутор: СРНА

Угљевик - ускоро постављање статуе српском хероју Милану Јовићу

Спомен-статуа ратног хероја, пуковника Војске Републике Српске Милана Јовића биће откривена и освештана 22. децембра у Угљевику, изјавио је начелник ове општине Василије Перић.
Општина Угљевик - Фото: СРНА
Општина УгљевикФото: СРНА

Он је навео да је израду статуе, која ће бити постављена на градском тргу, финансирала општина Угљевик.

"Пуковник Милан Јовић био је командант Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске, која је бројала 3.500 српских бораца из Угљевика и дала огроман допринос за Српску", рекао је Перић новинариима.

Он је истакао да је дужност свих грађана Српске да никада не забораве оне који су дали животе за слободу српског народа.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић напоменуо је да је статуа дјело академског вајара из Београда Милоша Комада.

"Циљ нам је да на откривању статуе ратног хероја Јовића окупимо саборце, пријатеље и званичнике Србије и Републике Српске, као и Војске Србије", навео је Маринковић.

Пуковник Војске Републике Српске Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, надомак тадашњег муслиманског упоришта Теочак. На Видовдан 1993. године постхумно је одликован Орденом Немањића.

У част ратног хероја, у његовом родном мјесту Доњој Трнови традиционално се одржава манифестација "Јовићеви дани", на којој се основци и средњошколци са подручја општине Угљевик такмиче у литерарном стваралаштву.