latinica  ћирилица
06/12/2018 |  08:02 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за убиство војника ЈНА у Сарајеву

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

На рочишту одржаном 22. новембра, свједок Тужилаштва Неџад Ченгић испричао је да је био у Викићевој канцеларији када је јављено да су неки људи убијени у Великом парку.

Ченгић, који је био замјеник логистичара у Специјалној јединици МУП-а тадашње БиХ, испричао је да је "неки Жмиро" ушао у канцеларију и рекао да имају неке заробљенике, на шта је Викић рекао да их одведу у затвор, пошто Дом полиције /сједиште Специјалне јединице/ није мјесто гдје треба да доводе заробљенике.

"Викић је након тога секретарици рекао да јави министру или замјенику министра, како би заробљеници били смјештени у затвор, што је она и учинила. Након тога је јављено да су неки људи убијени у Великом парку", посвједочио је Ченгић.