latinica  ћирилица
06/12/2018 |  09:12 ⇒ 13:41 | Аутор: РТС

Случај "Жута кућа": У извјештају и свједочења Албанаца који су учествовали у трговини органима

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорава да вријеме цури и да ће Специјално тужилаштво за злочине такозване ОВК за неколико мјесеци донијети одлуку да ли подиже или одустаје од оптужница за "жуту кућу". Истиче да постоји извјештај у којем се налазе интервјуи са осморицом Албанаца, бораца ОВК, који свједоче о свом учешћу у трговини органима.
Жута кућа (Фото:intermagazin.rs) -
Жута кућа (Фото:intermagazin.rs)

Милован Дрецун рекао је да радна група коју је формирао Одбор за Косово и Метохију и која сакупља чињенице и доказе о злочинима такозване ОВК, има јединствену комплетирану базу података о свим злочинима.

"Ми смо прије мјесец дана новинарима, када смо имали састанак с представницима појединих амбасада подијелили досије 'Жута кућа'. У њему је било и оно о чему се говори посљедњих дана у медијима – извјештај форензичког тима који је радио увиђај у жутој кући", рекао је Дрецун за РТС.

Подсјећа да је у том тиму био и Мати Ратикаинен. Он је био шеф истражног тима при Међународном суду за бившу Југославију, а затим и шеф истражног тима Еулекса.

"На састанку с породицама киднапованих и несталих рекао је да има напретка и да ће се сигурно нешто урадити, те да они знају гдје се тијела налазе", навео је Дрецун.

У закључку тог извјештаја  наводи се да је крв која је нађена у кухињи реаговала на луминол.

"Луминол се користи након завршетка свих испитивања. Ова супстанца коришћена је да би се уочила крв коју људско око не може да види на евентуалним мјестима. Дакле, нашли су крв у жутој кући", истакао је Дрецун, додајући да је тај извјештај иницирао даљу истрагу.

Дрецун је рекао да има и извјештај који је означен као повјерљив материјал, чија информација није за јавност и предмет је новинарске дискреције.

"То је извјештај из октобра 2003, ријеч је о садржају посјете шефа одјељења за истраге Хашког трибунала Патрика Лопеза Тереса и његовог састанка с директором одјељења за правду Унмика Емоном Смитом. Они наводе осам свједока Албанаца и знају цијелу причу", рекао је предсједник Одбора за Косово и Метохију.

То, напомиње, показује колики је степен заташкавања и непредузимања било каквих активности када је могло много више да се уради да се разоткрије случај илегалне трговине органима.

"Уводник је базиран на интервјуу са осам сведока, сви су Албанци са Косова и из Црне Горе који су служили у ОВК. Четворица су учествовала у транспорту најмање 90 Срба и других у затвор у централној и сјеверној Албанији, тројица су испоручивала заробљенике у клинику, двојица су учествовала у транспорту дијелова тијела и органа на аеродром 'Ринас' код Тиране. Сви транспорти и хируршке процедуре обављани су уз знање и учествовање средњих и виших официра ОВК и љекара с Косова и иностранства", рекао је Дрецун.

Као значајно истиче то што су ту операцију активно подржавали људи из састава албанске тајне полиције, тада под контролом бившег премијера Саљија Берише.

Трговина органима један је од носећих елемената извјештаја Дика Мартија, тако да Дрецун очекује да ће се наћи у оптужници специјализованог тужилаштва.

"Морамо да инсистирамо и урадимо све да се што прије нађу на оптужницама. Вријеме цури, за неколико мјесеци донијеће одлуку да ли подижу или одустају од оптужница. Морамо да их снабдијемо доказима да нам се не деси опет да нико ништа није предузео", закључио је Дрецун.