latinica  ћирилица
07/12/2018 |  10:23 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Акција "С љубављу храбрим срцима", активан хуманитарни број 1411

Под високим покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић традиционално и ове године, девети пут по реду, проводи се хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима".

Средства прикупљена у овогодишњој хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" биће искориштена за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања, речено је Срни у кабинету предсједнице Републике Жељке Цвијановић.

У Републици Српској годишње од 150 до 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз кориштење роботике, а такав савремени третман тренутно не могу добити ни у Републици Српској ни у Србији.

Директан ефекат примјене савремене роботике је значајно бољи исход рехабилитације и подизање квалитета живота дјеце са дијагнозама церебралне парализе, спина бифиде, те повредама главе и кичмене мождине.

Новина је да су партнери предсједника Републике у овогодишњој хуманитарној акцији млади умјетници из различитих дијелова Републике Српске, који ће својим умјетничким перформансом покушати да, заједничким снагама, обезбиједе помоћ за своје другаре који имају потребу за роботски асистираном рехабилитацијом.

Ријеч је о младим талентима из Градишке, Приједора, Бијељине, Угљевика, Теслића, Требиња, Источног Сарајева, Добоја, Мркоњић Града, Прњавора, Дрвара, Бањалуке и Зворника.

У оквиру акције, од јуче је активан и м:тел хуманитарни број 1411. Позивом на овај број грађани ће бити у могућности да, све до Божића, 7. јануара, подрже акцију са једном КМ.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена "С љубављу храбрим срцима" број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке.

У оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" 23. децембра са почетком у 17.00 часова у Културном центру Бански двор у Бањалуци биће одржано донаторско вече, у току које ће грађани бити у прилици да разговарају са неким од познатих личности које подржавају акцију.

Прво донаторска вече одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, а потом 2011. - за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју, 2012. - за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један, 2013. године за дјецу са аутизмом, 2014. године за изградњу Родитељске куће у Бањалуци, 2015. - за дјецу са ријетким генетским обољењима, 2016. - за Центар за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете" и 2017. године за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.