latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:52 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Позитивни помаци у развоју хранитељства у Српској

Сва дјеца имају права на породицу и потребно је активније радити на томе да дјеца без родитељског старања добију смјештај у хранитељским породицама. Ово је закључак конференције "Развој хранитељства", у организацији Министарства здравља и социјалне заштите, уз подршку УНИЦЕФ-а.

Хранитељство као облик заштите озакоњен је у Републици Српској 2012. године, када је и уведено право на збрињавање у хранитељској породици. Од тада до данас учињени су позитивни помаци када је ријеч о збрињавању дјеце у Републици Српској.

- Циљ конференције је да се промовише старатељство, размијене искуства, дефинишу нови циљеви и задаци у наредном периоду како би хранитељство постало најоптималнији облик заштите дјеце без родитељског старања и оне која због ситуације у породици нису у могућности да живе са родитељима, рекао је Павле Паунић, в.д помоћника министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске.

Уназад три године УНИЦЕФ, уз подршку Европске уније, подржава програм примјене реформе система дјечије заштите у БиХ.

- Главни фокус УНИЦЕФ-а јесте да дијете одраста у породичном окружењу и како је помоћник министра нагласио , приоритет јесте да дјеца не живе у институцијама односно да се уради трансформација институција и да се обезбједи алтернативни смјештај у породичном облику бриге, рекла је Антонија Лудике, водитељица одјела дјечије заштите у БиХ.

У дому Рада Врањешевић ова установа направила је план како да буду од највеће користи за систем дјечије и социјалне заштите у Српској.

Психолог у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци Љиљана Улетиловић појаснила је да смјештај у Дому финансирају ресорно министарство и локалне заједнице, посредством центара за социјални рад.

- Дјеца за смјештај од центара за социјални рад добијају 680 КМ, а од министарства 530 КМ, додала је Улетиловићева.

Она је истакла да је било проблема са нередовним уплаћивањима, што отежава рад Дома.

Мира Комљен је хранитељ већ три године и брине се о двојици дјечака са Дауновим синдромом.

- Почетак је био тежак, док се нису навикли на нас и сада савршено функционишемо. Имају пуно активности, додала је Комљенова.

Од 2012. до данас учињени су велики помаци у овој области. До сада је повећан број хранитељских породица на 177 , у којима је смјештено 250 малишана .

Тренутно у једином дому у Републици Српској за незбринуту дјецу Рада Врањешевић борави 78 малишана, а циљ ове конференциије је, прије свега, да у будућности сви штићеници буду збринути у хранитељским породицама .